Fruitvliegje minder onschuldig dan het lijkt

Fruitvliegje minder onschuldig dan het lijkt
di, 08/08/2017 - 12:36
Door: jvklinken
0 reacties

Voor fervente fruiteters zijn het een bekende verschijning: fruitvliegjes. Voor velen niet direct een reden om drastische maatregelen te treffen. Toch zijn de beestjes minder onschuldig dan het lijkt.

Je neemt een hap uit een aardbei en schrikt je een hoedje als er net een made uit  het zomerkoninkje kruipt. Misschien heb je ook wel per ongeluk zo'n insect binnengekregen. Word je ziek als je fruit eet waar fruitvliegjes, maden of andere insecten in of op hebben gezeten?

Eitjes op rottend fruit

Patricia Schutte van het Voedingscentrum gaat op Gezondheidsnet uitgebreid op deze vraag  in. Zoals iedere fruiteter weet, houden fruitvliegjes en andere insecten zoals vliegen van warmte en de geur van rotting. Ze leggen bij voorkeur hun eitjes op rottend fruit en andere etensresten. Uit deze eitjes kunnen maden ontstaan, die uitgroeien tot nieuwe fruitvliegjes.

Fruitvliegjes kunnen ook ander voedsel besmetten

Dat fruitvliegjes minder onschuldig zijn dan ze lijken, blijkt uit het feit dat ze kunnen zorgen voor de verspreiding van bacteriën, gistcellen of schimmels van de ene plek naar de andere. Ze kunnen dus ook ander voedsel besmetten. De bacteriën en schimmels die ze verspreiden, versnellen het rottingsproces van voedsel, wat weer opnieuw fruitvliegen aantrekt.

Van het eten van voedsel waar fruitvliegjes of insecten op hebben gezeten word je niet automatisch ziek. Als het fruit er nog gaaf uitziet en je het goed wast, kun je het met ene gerust hart opeten. Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weg te gooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.

Tips om narigheid met vliegjes te voorkomen:

  • Was gebruikte glazen meteen af, vooral als er sap of fris in heeft gezeten.
  • Laat geen gesneden fruit, fruitschillen of geopende pakken of flessen vruchtensap of suikerhoudende dranken achter in de keuken of huiskamer.
  • Ruim volle vuilniszakken en ander afval meteen op. Breng vuilnis waarin vliegjes zitten direct weg.
  • Maak de kliko en/of vuilnisemmer regelmatig schoon.
  • Dek je fruitschaal eventueel af met een vliegenkap.
  • Laat geen glazen met fruit, vruchtensap, limonade of ranja staan om ze te ‘vangen’. Daar komen ze juist op af.

Beeld: wiki-wonen.nl