Garnaal en sprot slikken gif van microplastics

Garnaal en sprot slikken gif van microplastics
do, 16/07/2015 - 12:40
Door: jvklinken
0 reacties

Dieren die plastics inslikken, zoals garnaal en sprot, worden daardoor blootgesteld aan toxische stoffen en ziektes. Dat heeft effecten op de hele voedselketen.

Dat stellen onderzoekers van het Vlaamse Instituut voor Landbouw­ en Visserijonderzoek (ILVO). Volgens het instituut komt jaarlijks naar schatting 20.000 ton afval in de Noordzee terecht. Dit is afkomstig van de scheepsvaart, visserij, rivieren en toerisme. Een groot deel bestaat uit plastic, dat drijft, aanspoelt, naar de bodem zinkt of uiteenvalt in kleine stukjes.
Waswater
Daarnaast is er een grote toevoer aan microscopisch kleine plastic deeltjes afkomstig van het waswater van wasmachines, van cosmeticaproducten zoals scrubs en van de industrie. Deze ’microplastics’ vormen een bedreiging, want het blijken magneten te zijn voor chemische stoffen en bacteriën.

Wetenschappers van het ILVO ontdekten 250 verschillende soorten chemicaliën en hele gemeenschappen van specifieke bacteriën, waarvan sommige soorten ziekteverwekkend zijn.

Afbraak

Dankzij geavanceerde DNA-­gebaseerde technieken kan een groot aantal bacteriën gescreend worden op kenmerken die hen in staat stellen plastic of chemicaliën af te breken. Wetenschappers zijn er dan ook van overtuigd dat ze binnen afzienbare tijd de eerste tests zullen kunnen doen met biologische afbraak van plastic in zee.

Van mosselen is al eerder aangetoond dat ze microplastics binnenkrijgen dus ook de chemicaliën en bacteriën uit het nieuwe onderzoek. Voor andere vis is dat nog niet onderzocht maar dat de garnaal en sprot het wel doen, blijft "een verontrustend gegeven", zoals een woordvoerder van het ILVO tegenover DiVitaal verklaart.

Beeld: huffingtonpost.com