Geen 6 maar 10 porties per dag

Geen 6 maar 10 porties per dag
vr, 24/02/2017 - 12:04
Door: jvklinken
0 reacties

Het Voedingscentrum raadt ons aan elke dag minstens 250 gram groenten en 200 gram fruit (twee porties) te eten. Dat is niet genoeg, stelt een nieuwe studie.

Het vakblad International Journal of Epidemiology raadt op grond van de nieuwe studie aan om de dagelijkse groenten- en fruitconsumptie op te hogen tot tien porties per dag. Dan loop je volgens de onderzoekers van het Imperial College London aanzienlijk minder risico op hartziekten en kanker.

Tien porties

Het Voedingscentrum zit nog aan de hoge kant vergeleken met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die adviseert minstens 400 gram groenten en fruit per dag. Bij onze zuiderburen geldt vijf porties groente en fruit per dag. 

Maar die vijf porties volstaan dus niet, zeggen de Londense onderzoekers. Zij analyseerden 95 studies over de consumptie van fruit en groenten. Ze stellen voorop dat vijf porties groente en fruit per dag wel degelijk het ziekterisico beperken. Maar het grootste effect in hun onderzoek was te zien bij mensen die 800 gram – zeg maar tien porties - fruit en groenten aten.

Koolsoorten

De belangrijkste feiten uit het onderzoek:

  • Een dagelijkse consumptie van 2,5 porties bleek al te leiden tot 16 procent minder kans op hartziekte, 4 procent minder kans op kanker en 15 procent op vroegtijdig overlijden.
  • Tien porties verminderen het risico op hartziekte met 24 procent, op kanker met 13 procent en op vroegtijdig overlijden met 31 procent.
  • Als iedereen op aarde dagelijks tien porties fruit en groenten zou eten, zouden wereldwijd naar schatting 7,8 miljoen vroegtijdige overlijdens vermeden worden.

Let op wélke fruit- en groentensoorten u eet. Appelen en peren, citrusvruchten, groene bladgroenten en koolsoorten zouden het best beschermen tegen hart- en vaatziekten, beroerte en vroegtijdig overlijden. Het risico op kanker wordt beperkt worden door veel groene en gele groenten en koolsoorten. 

Beeld: sargasso.nl

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.