Geen aalmoes meer voor preventie

Geen aalmoes meer voor preventie
do, 24/05/2018 - 13:54
Door: jvklinken
0 reacties

Er waait een andere wind op het ministerie van Volksgezondheid. Werd ziektepreventie onder (ex-)minister Edith Schippers jarenlang stiefmoederlijk behandeld, de nieuwe staatssecretaris Paul Blokhuis tapt uit een ander vaatje.

Bakken met geld gaan naar gezondheidszorg, maar slechts een aalmoes naar preventie, zei hij deze week tijdens  het eerste congres Diagnose Voeding en Gezondheid. Preventie van leefstijlgerelateerde aandoeningen stond centraal.

Blokhuis maakte duidelijk dat hij in dit kabinet een verschil wil maken. “We geven in Nederland 80 miljard uit aan ziekenzorg en maar 2 miljard aan preventie. Dat moet anders”, stak hij meteen van wal. “Met dit kabinet gaan we richting preventie en de vrijblijvendheid moet eraf. De belangrijkste thema’s hierbij zijn roken, problematisch alcoholgebruik en gezond gewicht. Dat gaan we doen door een combinatie van het verleiden van mensen naar gezondere keuzes en wettelijke maatregelen.” 

Suikertax is zeker bespreekbaar

“Ik hoop dat we met afspraken met de industrie veel kunnen bereiken. Maar lukt dat niet, dan zullen we over moeten gaan tot wettelijke maatregelen. Prijsaanpassingen is daar een van, een suikertaks kan dan zeker besproken worden”, zei Blokhuis.

Op de vraag uit de zaal hoe het dan zit met de verhoging van de BTW op groente en fruit reageerde hij volgens Foodlog kort. “Dat is een afspraak die vaststaat, daar kunnen we niets meer aan veranderen. We moeten ermee dealen en binnen die regelingen de beste stappen nemen.”

Een opvolger voor het Vinkje is er nog niet. De meeste stemmen gaan op voor een stoplichtsysteem, maar dan scoren zowel een appel als een flesje Cola rood op suikers en groen op de rest, aldus Blokhuis. “Dat willen we niet.”

Beeld: ce-faci-cand.info