Geen medicijn voor kankerpatiënt: Te duur

Geen medicijn voor kankerpatiënt: Te duur
wo, 17/06/2015 - 16:16
Door: jvklinken
0 reacties

Van een Nederlands ziekenhuis mogen artsen vanwege de hoge kosten reguliere kankermedicijnen niet verstrekken. Dat zei een oncoloog die anoniem wil blijven maandagavond in Nieuwsuur. Hij zei dat hij als arts daardoor niet in staat de juiste zorg te verlenen aan zijn patiënten.  Bij zijn directie krijgt hij echter geen gehoor.

Avastin

Meer ziekenhuizen geven om financiële redenen niet altijd of niet meteen de beste behandeling. Zo krijgt de helft van de darmkankerpatiënten het dure geneesmiddel Avastin niet, omdat ziekenhuizen er geen geld voor hebben.

Dat blijkt uit een nog niet-openbare studie naar uitgezaaide darmkanker, van Kees Punt, hoogleraar Interne geneeskunde in het AMC, die dit weekend een ingezonden brief schreef in NRC Handelsblad. De behandeling met dure medicijnen als Avastin kost rond de 5000 euro per maand. Patiënten krijgen gemiddeld een behandeling van negen maanden. De totale kosten per patiënt bedragen tussen de veertig- en vijftigduizend euro.

Het jaarbudget voor de dure geneesmiddelen houdt onvoldoende rekening met nieuwe medicijnen die op de markt komen en nieuwe patiënten die zich melden. De minister is hiervoor gewaarschuwd toen ze in 2012 het budget voor dure geneesmiddelen naar de ziekenhuizen overhevelde. Het gaat om medicijnen die zijn opgenomen in de basisverzekering.

Postcode-geneeskunde

Patiënten die toevallig in de buurt van ziekenhuizen wonen die geen geld hebben voor dure geneesmiddelen zijn de klos. "De postcode-geneeskunde is helemaal terug", zegt Punt vandaag op Zorgvisie.nl. "Veel patiënten weten helemaal niet dat ze het geneesmiddel niet krijgen, omdat artsen dat niet vertellen."

"Maar artsen hebben een zorgplicht. We mogen patiënten die medicijnen helemaal niet onthouden. We moeten ze gewoon behandelen", aldus Punt.

Peperdure behandelingen

Kleinere ziekenhuizen sturen patiënten die dure geneesmiddelen moeten krijgen vaak door naar academische ziekenhuizen of een gespecialiseerd kankerziekenhuis. Uit eerder onderzoek van de NOS bleek dat kankerbehandelaars in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AVL) geregeld patiënten krijgen die vanuit andere ziekenhuizen worden doorgestuurd omdat de instellingen de dure kankermedicijnen niet kunnen betalen.

Ook zien de oncologen in het AVL steeds vaker patiënten die ten onrechte niet zijn getest op bepaalde genetische afwijkingen. Het vermoeden is dat die tests niet gedaan worden omdat positieve testuitslagen leiden tot peperdure behandelingen die tienduizenden euro’s per jaar kosten.

Onderzoek

Het voorschrijven van Avastin behoort volgens de landelijke richtlijn tot de standaardbehandeling. Kees Punt onderzocht de praktijk in 23 ziekenhuizen bij uitgezaaide darmkanker. Van de 150 patiënten krijgt de helft het medicijn niet.

Tonnen

De vergoeding van dure geneesmiddelen is enkele jaren geleden op de schop gegaan. Sinds 2013 moeten ziekenhuizen de kosten betalen uit hun reguliere budget. Ze krijgen daar wel extra geld voor, maar dat is niet genoeg. Ziekenhuizen komen jaarlijks enkele tonnen tot vier miljoen euro per ziekenhuis tekort.

Dat is een veeg teken aangezien de nieuwe generatie medicijnen nog vele malen duurder is. Daarbijj worden bedragen genoemd van enkele tonnen per behandeling per patiënt.