Geen pillen voorschrijven maar groente en fruit

Geen pillen voorschrijven maar groente en fruit
wo, 05/06/2019 - 14:47
Door: jvklinken
0 reacties

De dag nadert dat artsen geen pillen meer voorschrijven maar groenten en fruit. Zo kunnen ze het risico aanmerkelijk verkleinen dat hun patiënten allerlei chronische ziekten krijgen.

In een nieuwe studie hebben Amerikaanse deskundigen op het gebied van de volksgezondheid vastgesteld dat een recept voor gezond voedsel, dat door een ziekteverzekering wordt gedekt, de algehele gezondheid zou verbeteren en op den duur zelfs kostenbesparend zou kunnen zijn.

De onderzoekers brachten de gezondheids- en economische voordelen in kaart van recepten voor gezonde voeding die door de zorgverzekeraars Medicare en Medicaid zouden worden gedekt. Er werden twee scenario's gehanteerd: Medicare/Medicaid dekte 30 procent van de groenten- en fruitaankopen en Medicare/Medicaid dekte 30 procent van de aankopen van fruit, groenten, volkoren, noten, zaden, zeevruchten en plantaardige olie.

3,28 miljoen gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen

Zij vonden dat de premie voor groenten en fruit 1,93 miljoen gevallen van hart- en vaatziekten bij begunstigden voorkwam. Ondertussen, in de groep met een bredere gezonde voedingsstimulans, werden 3,28 miljoen gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen.

 

Verzekering van volle granen en noten/zaden voorkwam ook 120.000 gevallen van diabetes en reduceerde navenant het risico op kanker.

Besparing van miljarden

Beide modellen hebben ook het gebruik van de gezondheidszorg aanzienlijk verminderd. De premie voor groenten en fruit en de bredere dekking voor gezonde voeding resulteerden respectievelijk in $ 39,7 miljard en $ 100,2 miljard aan besparingen.

 

"We vonden dat het stimuleren van mensen om gezond voedsel te eten  even kosteneffectief kan zijn als andere veel voorkomende interventies, zoals preventieve medicamenteuze behandelingen voor hypertensie of een hoog cholesterolgehalte", zegt Yujin Lee, een postdoctoraal fellow bij Tuft University en eerste auteur van het onderzoek.

De bevindingen dragen bij aan het groeiende bewijs dat subsidiëren en voorschrijven van gezond voedsel op de lange termijn gelijk of zelfs kosteneffectiever kan zijn dan het frequent voorschrijven van medicijnen voor chronische ziekten.

De studie werd gepubliceerd in PLOS Medicine.
Beeld: commons.wikimedia.org