Gelukshormoon dankzij kefir

Gelukshormoon dankzij kefir
vr, 21/12/2018 - 16:22
Door: jvklinken
0 reacties

Bent u dol op kefir, bananen, appels of gefermenteerde voeding? Dan kunt u erop rekenen dat niet alleen uw darmen een positieve invloed ondergaan maar ook uw gemoedstoestand.

Kefir en andere gefermenteerde voeding behoren tot de zogeheten  psychobiotica. Ze hebben niet alleen een gunstige uitwerking op de darmen maar ook op onze stemming. Recent onderzoek wijst dat uit, aldus Medisch Dossier. Het onderzoek laat zien dat er een relatie is tussen bacteriën, onze darmen én onze hersenen.

Psychobiotica maakt 'gelukshormoon' aan

Deze psychobiotica werken op drie verschillende manieren in op ons brein:

  • Door serotonine (het gelukshormoon) in onze darmen aan te maken. Hierdoor komen moleculen vrij die ons gedrag beïnvloeden.
  • Door in te werken op de stressreactie van ons lichaam. De Hypothalamus-hypofyse-bijnier-as speelt een belangrijke rol in onze stressrespons. Wanneer deze door stress of ziekte is aangetast, dan loopt ook de aanmaak van cortisol en andere stresshormonen spaak met stemmingswisselingen en cognitieve problemen tot gevolg.
  • Door chronische ontstekingsniveaus in ons lichaam te verminderen. Het is bekend dat chronische ontstekingen de onderliggende reden zijn voor het prikkelbaredarmsyndroom, depressies en angstklachten.