Genas Jeremiah dankzij Gerson?

Genas Jeremiah dankzij Gerson?
wo, 29/05/2019 - 13:08
Door: jvklinken
0 reacties

Het kan verkeren. Filmmaker Sarah Mabrouk was van plan het antikankerdieet van Gerson te ontmaskeren als oplichterij maar kwam daar helemaal van terug.

Mabrouk wilde een documentaire maken over de wijze waarop malafide ‘genezers’ erin slaagden doodzieke patiënten geld uit de zak te kloppen. Tijdens haar onderzoek stuitte ze op het Gersondieet. Dat vertoont veel overeenkomsten met het Moermandieet, op de koffieklisma’s na. Die komen niet in de Moermantherapie voor.

Kanker was uit het jonge lichaam verdwenen

Het was Mabrouks bedoeling het Gersondieet de grond in te boren maar daar kwam het niet van. Integendeel, nadat ze met kankerpatiënten had gesproken die het Gersondieet volgden, wijzigde ze radicaal van mening. De patiënten verklaarden stuk voor stuk dat ze opmerkelijk veel baat hadden bij het dieet.

Mabrouk besluit een zestal kankerpatiënten jarenlang te volgen, onder wie een jongetje van vijf maanden. Zijn ouders weigeren hun zoontje Jeremiah de gebruikelijke chemokuren te laten ondergaan vanwege de schadelijke bijwerkingen. Tot immense blijdschap van de ouders wordt na verloop van jaren in het ziekenhuis vastgesteld dat de kanker uit zijn lichaam is  verdwenen.

Film welwillend tegenover Gersondieet

Ook bij andere patiënten die Mabrouk volgt, is dat het geval. Haar documentaire The Food Cure, Hope of Hype?  (behandeling met voeding, hoop of hype?) staat dan ook welwillend tegenover het Gersondieet. Tot verontwaardiging van het KWF werd de film deze week in Amsterdam vertoond. Het KWF vindt het Gersondieet zelfs gevaarlijk omdat het de reguliere behandeling zou kunnen schaden.

In een reactie zegt de Wageningse hoogleraar Ellen Kampman, die onderzoek doet naar voeding en kanker, de voorbeelden in de film niet overtuigend te vinden. Het jongetje Jeremiah had zo’n zeldzame vorm van kanker dat daarover vrijwel niets bekend is. Kampman sluit niet uit dat deze kankersoort spontaan verdwijnt.

Waar ze veel meer in ziet, is patiënten gezonder te laten eten gedurende de reguliere therapie. “Dat scheelt denken we nu enorm in de mate waarin de therapie aanslaat en hoe je met de bijwerkingen om kunt gaan,” verklaarde ze gisteren in het tv-programma EenVandaag.