Genezing voor miljoenen Nederlanders

Genezing voor miljoenen Nederlanders
ma, 29/01/2018 - 16:26
Door: jvklinken
0 reacties

Als Ben van Ommen van TNO het eetpatroon van een suikerpatiënt verandert, acht hij de kans groot dat hij in een week van de insuline af is. “Ik ken mooie, dramatische verhalen van genezingen. Ja, genezen!”

Volgens Van Ommen heeft 99 procent van de zieken baat bij een gezonde levenswijze. Als Cornelis Moerman het had gezegd, zou hij alleen maar verder zijn verguisd. Maar er zijn op het gebied van voeding tegenwoordig voortschrijdende inzichten en TNO bevindt zich ook op dit front in de voorste linies.

Goede leefstijl maakt medicijnen overbodig

Van Ommen is verbonden aan het Innovatiecentrum “Leefstijl als medicijn”, dat TNO samen met het Leids Universitair Medisch Centrum heeft opgezet en hij durft de stelling aan dat een goede leefstijl bepaalde medicijnen overbodig kan maken.

Miljoenen Nederlanders herstellen van hun ziekten als zij hun leefstijl als medicijn zouden inzetten, zegt TNO-onderzoeker Ben van Ommen (59) in het Algemeen Dagblad.

,,Ik denk aan 800.000 van de miljoen patiënten met diabetes type-2. Zo'n 60 procent van alle gevallen van kanker komt door verkeerde leefstijl en voeding. En miljoenen Nederlanders gebruiken bloedverdunners en cholesterolverlagers.

Geen huisarts controleert in welke mate iemand te veel cholesterol aanmaakt, er te weinig van uitscheidt of dat het eetpatroon eraan bijdraagt. Te gek voor woorden. 99 procent van de zieken heeft baat bij een gezonde leefstijl. Die ene procent bestaat uit mensen die er niet toe in staat zijn, bijvoorbeeld als ze een kapotte knie hebben."

Patiënt laten inzien dat hij regie kan pakken

Van Ommen en zijn collega’s hebben een programma opgezet waarmee een huisarts sneller begrijpt hoe hij iemand met diabetes type-2 vooruit helpt. “We testen het in Leiden en Rotterdam. Een huisarts heeft vaak weinig tijd. Het blijft bij een praatje en een bloedmeting. Het helpt als een patiënt vooraf vragen op de pc invult over zijn aandoening, besteedbaar inkomen en hoe hij in het leven staat. Het heeft bijvoorbeeld niet veel zin te adviseren over gezonde voeding als iemand in de schuldsanering zit.”

Het programma dat zij hebben ontworpen, selecteert suggesties die de arts met zijn cliënt kan uitwerken: wil hij of zij meer bewegen? Welke voedingsadviezen passen bij deze persoon? Zo verandert de klassieke zorg in ondersteuning. “Het gaat ons erom een patiënt te laten inzien dat hij de regie kan pakken. Lukt dat niet dan krijg je meer begeleiding."

Patiënten zouden zelf ook kunnen bedenken dat ze te dik zijn, te weinig bewegen en niet gezond eten maar dat valt tegen. Van Ommen: ,,Wat wij zien is dat onze zorgeconomie diabetes type-2 in stand houdt. Er wordt met medicatie veel aan verdiend. Maar een pil geneest een diabeet niet, die houdt hem afhankelijk.”

Of er nog meer kwalen met voeding te genezen zijn? Van Ommen: “Bij veel ziekten beschikken we nog niet over voldoende bewijs dat leefstijl je kan genezen. Bij MS, reuma en darmziekten kunnen we met de beschikbare aanwijzingen een hype veroorzaken, maar we missen nog een wetenschappelijk fundament.

De bewijsvoering is lastig, omdat voeding razend ingewikkeld is en er niet dezelfde miljoenenbudgetten voor zijn als voor de ontwikkeling van medicijnen.”

Met gegevens naar de groenteboer

De TNO-onderzoeker verwacht dat mensen straks naar de groetenboer gaan en zeggen: “Kijk, dit zijn mijn gezondheidsgegevens, vertelt u mij maar welke groenten en fruit ik daar het best bij kan eten."

Hij wil niet zover gaan dat ziekten en aandoeningen onze eigen schuld zijn. ,,Nee, dat is te simpel. We leven in een abnormale omgeving. Want de calorieën stralen ons toch overal tegemoet? Ons lichaam reageert erop zoals het hoort te reageren, maar het kan met al die calorieën en koolhydraten niet altijd veerkrachtig en gezond blijven. Dat doen we onszelf aan. Wie denkt dat boontje om zijn loontje komt, ontkent dat de één genetisch anders schakelt dan de ander."

Beeld: healthline.com