Gered door immuuntherapie

Gered door immuuntherapie
wo, 06/06/2018 - 12:41
Door: jvklinken
0 reacties


De vooruitzichten voor de 52-jarige Judy Perkins uit Florida waren uiterst beroerd. Totdat ze zich opgaf voor een experimentele behandeling met de immuuntherapie.

Ze herstelde en daarmee is ze de derde op rij van vrouwen die aan een ongeneeslijk geachte vorm van kanker leden en inmiddels dankzij een zogeheten adoptieve celtherapie kankervrij zijn verklaard.

De twee andere patiënten hadden respectievelijk terminale lever- en darmkanker in een vergevorderd stadium. Hun cases werden gepubliceerd in 2014 en 2016, maar nu is er in Nature Medicine  een derde geval beschreven, dat van Judy Perkins.

Pionier in  immuuntherapie 

De patiënten waren alle drie in behandeling bij het National Cancer Institute (NCI), geleid door Steven Rosenberg. Hij is een van de pioniers in de immuuntherapie, een behandeling die gebruik maakt van de eigen afweercellen van de patiënt om de tumoren aan te vallen. Daarmee wordt een heel ander spoor gevolgd dan met chemotherapie. De immuuntherapie lijkt qua grondbeginsel sterk op de therapie die Cornelis Moerman toepaste. Ze maakt gebruik van de afweerkrachten van het lichaam zelf.

Voor elk van de drie patiënten werd eerst de DNA-sequentie van de tumor bepaald om mutaties op te sporen. Vervolgens testten de artsen welke afweercellen uit de gezwellen de afwijkingen konden herkennen. De geschikte cellen werden in het laboratorium vermenigvuldigd tot miljarden en dan weer ingespoten bij de patiënten. Zo hadden die een veel sterker leger van afweercellen in hun lichaam om de kanker te bestrijden.

Deze vorm van immunotherapie zit nog altijd in een experimentele fase, benadrukt Steven Rosenberg. Verscheidene andere patiënten die dezelfde adoptieve celtherapie ondergingen, reageerden er niet op. Toch zijn, volgens Rosenberg, de drie wetenschappelijk beschreven gevallen een soort van “blauwdruk” in de strijd tegen kankers van interne organen zoals de maag, de slokdarm en de eierstokken. Samen zijn die verantwoordelijk voor de dood van de overgrote meerderheid van de 600.000 patiënten die jaarlijks in de VS aan kanker overlijden. De hele behandeling hangt af van mutaties, aldus Rosenberg. “De mutaties zelf die de kanker veroorzaken zijn de achilleshiel”, zegt hij in The Washington Post.

Kanker kwam terug

Perkins kreeg in 2003 de diagnose van borstkanker in een erg vroeg stadium. Ze liet haar borst amputeren. Tien jaar later had de kanker zich toch verspreid naar andere lichaamsdelen. Geen van de behandelingen sloeg aan. Haar oncoloog gaf haar in 2013 nog maar drie jaar te leven. Perkins schreef zich toen in voor de experimentele behandeling van Steven Rosenberg en begon eraan in 2015. Nu is er geen spoor meer te zien van de kanker op de scans.

Het team van Rosenberg behandelde op deze heel gepersonaliseerde manier tijdens het experiment meer dan veertig patiënten in vier jaar tijd. Vijftien procent van hen reageerde in min of meerdere mate op de therapie. Maar Perkins was de enige die een ‘totaalreactie’ had en daarna geen verdere behandeling meer behoefde.