Gevoelige slag voor suikerindustrie

Gevoelige slag voor suikerindustrie
ma, 31/12/2018 - 13:18
Door: jvklinken
0 reacties

Een gezonde suikervervanger zonder calorieën. Het is  de droom van iedere gezondheidsdeskundige. Die lijkt nu werkelijkheid te worden.

EverSweet heet de stof die door DSM is ontwikkeld. Het betreft een klein molecuul uit het steviablad die de bittere nasmaak van stevia niet heeft en die door fermentatie (vergisting) kan worden vermenigvuldigd. “De heilige graal”, noemt de Telegraaf van vandaag EverSweet. De vraag naar de  zoetstof is nu al enorm nog voordat de productie hiervan komende zomer volledig op gang is.

De wereldwijde markt voor zoetstoffen is goed voor €90 miljard. DSM verwacht dat de markt voor de nieuwe gefermenteerde zoetstoffen in 2025 boven de €3 miljard ligt.

De productie  vindt plaats in de Amerikaanse staat Nebraska. DSM en Cargill hebben allebei een aandeel van 50 procent. De productielocatie van Cargill in het dorpje Blair, Nebraska, ligt letterlijk in een niemandsland midden tussen de maïsvelden.

Gevoelige slag voor suikerindustrie

De voedingsmiddelenindustrie, zeker frisdrankproducenten, zoekt al langer naar een gezonde suikervervanger. Nu gebruiken ze kunstmatige zoetstoffen als aspartaam, maar consumenten geven de voorkeur aan plantaardige zoetstoffen zoals de steviaplant. Twee frisdrankfabrikanten experimenteren al met EverSweet.”

Als de voortekenen niet bedriegen, is de introductie van EverSweet voor de suikerindustrie een gevoelige slag. Ook voor de wereldwijde strijd tegen overgewicht  en de daarmee gepaard gaande hart- vaatziekten en kanker zou de nieuwe  zoetstof weleens van grote betekenis kunnen zijn.