Gewicht bewaken moet in strijd tegen kanker

Gewicht bewaken moet in strijd tegen kanker
di, 02/06/2015 - 13:31
Door: jvklinken
0 reacties

Zorg dat je geen overgewicht hebt. Dan beperk je overduidelijk het risico op kanker. Dat is de boodschap van het jongste rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Daarin staat  dat er steeds meer bewijs is voor de kwalijke gevolgen van overgewicht.
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) stelt in een verklaring dat er nu wetenschappelijk bewijs is voor de relatie tussen  overgewicht de en kans op tien verschillende vormen van kanker. “Het is nu duidelijker dan ooit dat overgewicht aanpakken één van de belangrijkste maatregelen is voor de preventie van kanker”, benadrukt het WKOF.

Wereldwijd onderzoek

Het nieuwe rapport van de organisatie baseert zich op de bevindingen uit wereldwijd onderzoek naar voeding, leefstijl en kankerpreventie. Overgewicht is volgens het WKOF een belangrijke risicofactor voor de volgende tien vormen van kanker (in alfabetische volgorde):
alvleesklierkanker
baarmoederkanker
borstkanker (bij vrouwen na de menopauze)
darmkanker
eierstokkanker
galblaaskanker
leverkanker
nierkanker
prostaatkanker (gevorderd)
slokdarmkanker

Hormonen

Er zijn diverse routes waarlangs overtollig lichaamsvet het risico op kanker verhoogt. Zo is bekend dat vetcellen hormonen afgeven zoals oestrogeen, die het risico op borstkanker ongunstig beïnvloeden.
Ook is uit onderzoek gebleken dat vet rond de taille het lichaam kan aanzetten tot het produceren van ‘groeihormonen’. Als iemand veel van deze hormonen heeft, kan dat tot een verhoogd risico op kanker leiden.
Vetcellen kunnen daarnaast ook leiden tot ontstekingen en insulineresistentie, wat eveneens van invloed is op het risico op kanker.
Uit recente berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) in samenwerking met het WKOF blijkt dat in Nederland jaarlijks ongeveer 5.000 nieuwe gevallen van kanker toe te schrijven zijn aan overgewicht. Wereldwijd gaat het om bijna een half miljoen nieuwe gevallen per jaar. Bij de schattingen zijn prostaatkanker en leverkanker nog buiten beschouwing gebleven.

Bescheiden rol

Het WKOF-rapport onderstreept dat het tegengaan van overgewicht een speerpunt zou moeten zijn van beleidsmakers en politici. In Nederland is 53 procent van de mannen en 44 procent van de vrouwen van 20 jaar of ouder te zwaar.
Kankerpreventie  speelt  in het beleid van de Nederlandse regering slechts een bescheiden rol. In vergelijking met de enorme bedragen die al decennialang voor kankeronderzoek beschikbaar zijn, komt preventie er bekaaid naf. Dat geldt zeker  voor het propageren van een gezonde leefstijl en het  tegengaan van overgewicht. Zelfs het KWF heeft  minister Schippers van Volksgezondheid al eens onder vuur genomen over haar beleid op dit onderdeel. 

BMI

Vaak wordt iemands BMI als maatstaf gebruikt bij het bepalen van overgewicht. De BMI is te berekenen door het gewicht (in kilo’s) te delen door het kwadraat van de lengte (in meters). Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en 24,9. Hoe lager je BMI binnen deze gezonde waardes ligt, hoe beter.

De BMI is een minder geschikte maatstaf voor het gewicht van ouderen, topsporters, zwangere vrouwen, kinderen en volwassenen die korter zijn dan 1,50 meter.

Tailleomvang

De laatste jaren wordt steeds meer de nadruk gelegd op de tailleomvang in plaats van op  de BMI. Aangeraden wordt om ervoor te zorgen dat de omtrek van je taille de helft of minder van je lengte is. Stel dat je lengte 1.80 cm is, dan mag je taille-omvang hooguit 90 cm zijn.
Het WKOF stelt 300 meetlinten kosteloos beschikbaar. Vraag een meetlint aan door te bellen naar 020-344 9595 of stuur een e-mail naar informatie@wkof.nl.