Gezond eten goed voor MS- en reumapatiënt

Gezond eten goed voor MS- en reumapatiënt
wo, 06/12/2017 - 14:42
Door: jvklinken
0 reacties

Patiënten met reuma of multiple sclerose (MS) hebben baat bij het eten van meer onbewerkte voeding, meer groenten en fruit.

Ook het matigen van suiker en koolhydraten heeft positieve effecten op het welbevinden van deze patiënten. Dit stellen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut na onderzoek  bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiënten.

Doel van het onderzoek was om de haalbaarheid en waardering van het voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft te onderzoeken bij reuma- en MS-patiënten. De onderzoekers lieten de patiënten zelf ervaren wat verse en onbewerkte voeding met hen doet.

Meesten hielden  zich goed aan richtlijnen

De deelnemers aan  het onderzoek leerden aan de hand van informatiefolders en tijdens bijeenkomsten hoe ze anders konden eten. Ook kregen ze toegang tot een online community. De meesten hielden zich goed aan de voedingsrichtlijnen.

Minder koolhydraten en suiker eten, en in plaats daarvan meer onbewerkte groenten en fruit bleken ervoor te zorgen dat deelnemers zich gezonder voelden. Zo hadden de MS-patiënten beduidend minder last van vermoeidheid, ook een half jaar na de begeleiding. Ook voelden zij zich beter dan voorheen, ook zes maanden na afloop van het onderzoek.

Patiënten maken melden blijvende verbetering

Patiënten met reuma en fibromyalgie maakten melding van een blijvende verbetering van hun dagelijks functioneren tijdens en na het voedingsonderzoek. Bij de deelnemers die zich het beste aan de voorschriften hadden gehouden, bleek de gezondheidswinst het grootst. De deelnemers waren meestal vrouw, en hun leeftijd lag gemiddeld rond de 48 (MS) en 57 (reuma) jaar.

Het anders leren eten was voor sommige deelnemers best ingewikkeld. De bereidingstijd van het  eten duurde soms wat langer terwijl het laten staan van tussendoortjes niet altijd meeviel. "Gezien de grote groep deelnemers die duidelijke gezondheidswinst boekte, zijn dit kleine obstakels", tekent Peter Voshol aan. Hij is onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut.

Beeld: quora.com