Gezond leven rijk beloond

Gezond leven rijk beloond
di, 05/02/2019 - 16:01
Door: jvklinken
0 reacties

Gezond leven wordt rijk beloond. Zes jaar langer leven en minder diabetes, hartziekten en longziekten. Een grootschalige studie in de Rotterdamse wijk Ommoord laat dat zien.

Zes jaar langer leven. Negen jaar minder ziek tijdens dat langere leven. Wie wil het niet? De kans erop stijgt door niet roken, slank blijven en een gezonde bloeddruk. Te zware rokers met hoge bloeddruk worden gemiddeld eerder ziek en gaan jonger dood.

Ommoord redelijk representatief voor Nederland

Bij 9.000 mensen in Ommoord wordt al bijna  30 jaar de gezondheid bijgehouden. Ze waren toen 55 jaar of ouder. Inmiddels zijn bijna 3.000 van hen overleden. Die mensen in Ommoord zijn redelijk representatief voor de hele Nederlandse bevolking.

Dat roken, hoge bloeddruk en overgewicht slecht zijn voor de mens, weten we allemaal. Wie zich daarvan weet te vrijwaren, krijgt de eerste chronische ziekte veel later dan de patiënten mét de drie genoemde risicofactoren.

De zes belangrijkste ziekten die vaak tot de dood leiden, zijn kanker, hartziekten en beroerte, degeneratieve hersenziekten als dementie en parkinson, diabetes en chronische longziekten (met COPD als belangrijkste). Het is voor het eerst dat bij ouder wordende mensen het optreden van deze ziekten  in de loop van de jaren is gevolgd. De studie werd maandagavond in PLOS Medicine gepubliceerd.

Je zult ergens aan dood gaan

Ontsnappen aan één van de zes levensbedreigende ziekten is nauwelijks mogelijk voor hen die roken, een hoge bloeddruk hebben of overgewicht hebben.. Van alle mensen mét drie risicofactoren krijgt 97 procent één van die ziekten, ooit in hun leven. Wie wel gezond leeft,  krijgt tot 90 procent uiteindelijk ook dementie, kanker, hartziekte, een beroerte, COPD of diabetes. Let wel: uiteindelijk, dus na de gezonde jaren die je extra krijgt. "Zelfs als je je best doet gezond te leven, pakken die akelige ziekten je uiteindelijk", concludeert NRC terecht. Let ook hier op "uiteindelijk". Je kunt ook zeggen: zelfs na een gezond leven, zul je ergens aan dood gaan.

Het verschil tussen gezond en ongezond levenden kan oplopen tot 11 jaar

Van de 55-jarigen mét de drie risicofactoren heeft één op de zeven mensen al zo’n chronische ziekte. Dat percentage bereiken de gezondlevenden pas als ze bijna 63 zijn. Het gemiddelde verschil van 9 jaar is niet bij iedere leeftijd hetzelfde. Het neemt toe bij ouderen: van de risicovollevenden van 75 jaar heeft driekwart al één of meer chronische ziekten. Dat punt bereiken de gezonden pas als 86 zijn. Het verschil tussen gezond en ongezond levenden is dan toegenomen tot 11 jaar.

Welke ziekte slaat bij wie het eerst toe? Van de mensen met de drie risicofactoren krijgen de meesten een hartziekte, kanker, COPD en diabetes als eerste levensbedreigende ziekte. Samen zijn die goed voor 87 procent van de eerste ziekten. Bij de gezondlevenden zorgen die vier aandoeningen fors minder vaak voor de eerste levensbedreigende ziekte: 65 procent.

Beeld: zellingen.nl