Gezonde levensstijl scheelt 15 jaar

Gezonde levensstijl scheelt 15 jaar
wo, 14/06/2017 - 13:29
Door: jvklinken
0 reacties

Wie heel oud wil worden, hoeft niet te wachten tot er levensverlengende medicijnen zijn. Aanpassing van de levensstijl doet wonderen.

Dat blijkt uit een simultaaninterview van HP/De Tijd met verouderingsbioloog Peter de Keizer, hoogleraar gerontologie Andrea Maier en filosoof Laurens Landeweerd.

Zij zitten op dezelfde lijn als de Vlaamse arts Kris Verburgh, wiens laatste boek de titel meekreeg Veroudering Vertraagd.

Doorbraak

De discussie over verlenging van ons levenseinde laaide kortgeleden op dankzij een doorbraak op het terrein van de veroudering.  Die haalde wereldwijd de media.

Aan deze doorbraak is de naam verbonden van verouderingsbioloog dr. Peter de Keizer. Toen hij op de afdeling Moleculaire Genetica van het Rotterdamse Erasmus MC een nieuw verjongingsmiddel op muizen testte, zag hij tot zijn grote verbazing dat de bejaarde knaagdieren weer een stuk beweeglijker werden, hun jeugdige haren weer terugkregen en dat enkele organen weer beter functioneerden.

'Wij gaan dat nog meemaken'

Aan prof. dr. dr. Andrea Maier, internist en hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne, nu de schone taak om de vertaalslag naar mensen te maken. Ze baarde opzien toen ze vorig jaar in het tv-programma Zomergasten uitlegde dat ouderdom een ziekte is, dus iets wat – op termijn – te genezen zou moeten zijn.

Dr. Laurens Landeweerd is als filosoof verbonden aan de Radboud Universiteit en houdt zich bezig met human enhancement, ofwel de verbetering van de mens.

HP/De Tijd werpt de vraag op of wij nog zullen meemaken dat op mensen dezelfde resultaten worden bereikt als op muizen.

De Keizer: “Ik denk dat wij dat nog gaan meemaken, hoor.”

Maier: “Jaaaa. Zeker.”

HP/De Tijd: Wat een goed nieuws! Laten we een wijntje nemen om het te vieren.

Vijftien jaar langer dankzij gezonde levensstijl

Maier: “Het gekke is dat wij nu ook een manier weten waarmee we veroudering kunnen vertragen, namelijk door er een goede levensstijl op na te houden. Dus die pil is er al! We weten dat je met een goede levensstijl vijftien jaar langer leeft. Niet te veel alcohol, niet roken, en vooral: bewegen. Maar ondanks die wetenschap zijn we heel lui en wordt het ontzettend gestimuleerd om naar die luiheid te leven. We hebben auto’s, afwasmachines, computers, we zitten de hele dag.”

De Keizer: “Ik las in een interview dat jij tegenwoordig staand vergadert.”

Maier: “Ja, ik heb geen vergadertafel meer in Melbourne, ik ben daar zo blij mee. Als het betekent dat wij nu nog luier gaan worden, en maar wachten tot wij die pil of injectie krijgen waarmee we de veroudering kunnen terugdraaien, dan vind ik dat heel erg verkeerd. Ik vind dat wij onze levensstijl moeten aanpassen en als er daarnaast dan nog iets is wat levensverlenging tot stand brengt, prima.”

Je moet op zeker moment onderdelen vervangen

De Keizer: “Ik denk dat alles complementair is. Natuurlijk kunnen we aan preventie doen, maar dat is één ding. Het is net als bij een auto: je kunt voorkomen dat hij roest oploopt, maar op een gegeven moment wordt-ie toch oud, en dan moet je de onderdelen gaan vervangen. Pas als je die twee dingen bij elkaar optelt, kun je met zo’n oldtimer weleens heel lang doen. Minder eten en meer sporten is heel slim, maar dat betekent niet dat je daarnaast niet nog allerlei andere dingen nodig hebt. Wij hebben toevallig net een review geschreven waarin we veroudering met een fiets vergelijken. Daarvoor heb je het smeermiddel WD-40, dat metaal tegen roest beschermt; dat staat voor minder eten. En dan is er de roest-remover, dat is waar ik aan werk: het weghalen ofwel opruimen van foute, senescente (verouderde) cellen. En dan heb je ook nog het plaatsen van nieuwe onderdelen, met bijvoorbeeld stamceltherapie of 3D-printers. En met al die gebieden samen valt er heel veel winst te behalen. Dat alles bij elkaar opgeteld maakt 1+1+1=6.”

De Keizer was eerst heel sceptisch

De Keizer zegt dat hij zelf eerst maar moeilijk kon geloven dat hij ‘beet’ had: “Eerst ben je natuurlijk heel sceptisch. Want je denkt: nou, dat moeten we eerst nog maar een keer zien, en nog eens, en nog eens. En op een gegeven moment blijkt het gewoon echt waar te zijn! En dan ga je wel nadenken: goh, daar kunnen we echt heel veel leuke dingen mee doen. Je merkt ook dat mensen er erg enthousiast van worden. We hebben nu ook mails gekregen van mensen uit bijvoorbeeld Amerika die het middel, het anti-verouderingsstofje FOXO4-DRI, al gekocht hebben. Je kunt het inmiddels in China op de markt krijgen. Voor duizend euro kun je tien milligram kopen en dat is genoeg voor een derde van één behandeling. Bij muizen doen we drie behandelingen, dus eigenlijk heb je negentig milligram nodig.”

Resveratrol

De Keizer werd gewezen iemand die het bewuste peptide op zichzelf uitprobeert en dat bijhoudt op foxo4dri.com. Hij claimt meer haar te krijgen en zich fitter te voelen. Iemand anders houdt het bij op foxo4dri.com/others. Hij zegt na een week al te zijn afgevallen, meer uithoudingsvermogen te hebben en een verbeterde longfunctie.”

Anderen slikken resveratrol. Muizen die dat goedje kregen, leefden gemiddeld een stuk langer, en hadden minder vaak kanker en hart- en vaatziektes. Bij mensen is het gunstige effect van resveratrol overigens nog niet onomstotelijk bewezen. Of ze gaan aan de rapamycine. Dit werkt levensduurverlengend bij wormen, vliegen en muizen, en lijkt nu ook unaniem omarmd te zijn als zijnde ‘bewezen’ bij mensen. Het heeft echter vervelende mogelijke bijwerkingen als ontsteking van mond en lippen, bloedarmoede, een verhoogd gehalte aan vet en vetzuren in het bloed en een verhoogd bloedsuikergehalte.

Krachttraining

Wat het gezelschap zelf doet? Maier: “Ik sport heel fanatiek. Krachttraining en bodyattack. Dat is zó goed.

Spiermassa is ontzettend belangrijk. Bijvoorbeeld tegen botontkalking. Het is goed voor alles. Ik sport echt elke dag.”

De Keizer: “Er zijn studies gedaan waarbij ze bejaarden een maand lang een duurloopprogramma hebben laten volgen versus krachttraining. En degenen die krachttraining hadden gedaan, waren echt gezonder. Dus het is niet zozeer uithoudingsvermogen, maar veeleer spieropbouw die veroudering tegengaat.”

Beeld: nl.wikipedia.org

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.