Gist, ei en mosterd in de ban en weg met de pillen

Gist, ei en mosterd in de ban en weg met de pillen
di, 12/02/2019 - 13:44
Door: jvklinken
2 reacties

Ei, gist en  mosterd laat Rico Bongaarts voortaan onaangeroerd. Zodoende kan hij maagzuurremmers laten staan. Daar zou de zorgverzekeraar wel blij mee zijn, dacht hij. Een misrekening.

Voeding als medicijn mag dan in opmars zijn, aan veel specialisten is dat nog niet besteed. Dat moet toch anders kunnen, dacht biotechnoloog Rico Bongaarts, die levenslang tot maagzuurremmers veroordeeld leek.

Bongaarts ging –zo openbaart Foodlog- proefondervindelijk te werk en ontdekte dat hij door ei, mosterd en gist te mijden, zonder die vermaledijde pillen door het leven kon. “Mensen zijn zich niet bewust dat ze eten tot zich kunnen nemen wat niet goed is voor je. Omdat specialisten klakkeloos voorgeschreven protocollen volgen, wordt er niet echt gezocht naar oorzaken van bepaalde klachten, worden maagzuurremmers voorgeschreven en moeten mensen levenslang aan de pillen” aldus Rico Bongaarts, biotechnoloog uit Breda.

Net als twee miljoen Nederlanders maagzuurremmers slikken

Hij heeft een hartgrondige afkeer van (onnodige) pillen en begon daarom een zoektocht naar de oorzaak van zijn klachten. Dankzij een dieet zonder gist, ei en mosterd is hij inmiddels verlost van zijn slikklachten. Een dieet helpt beter dan pillen “Bij een onderzoek twee jaar geleden werd een slokdarmontsteking bij me geconstateerd. Toen bleek ik een te hoog gehalte aan eosinofiele cellen te hebben, een bepaald type witte bloedlichaampjes. Iedere leek kan op internet vinden dat dit te maken heeft met allergische reacties. Ik had al langere tijd last van psoriasis. Maar nu had ik er ook slikklachten bij gekregen” vertelt Bongaarts.  

In het ziekenhuis volgden de gebruikelijke allergieonderzoeken. “De rest van je leven zal je, zoals twee miljoen Nederlanders, maagzuurremmers moeten gebruiken,” was de reactie van de specialist nadat uit dat onderzoek was gebleken dat er geen sprake was van klassieke allergieën.

Darmflora kan door pillen behoorlijk veranderen

Maar daarmee nam Bongaarts, die ervaring heeft met immunologie, geen genoegen. Uit een groot wetenschappelijk onderzoek was gebleken dat veelvuldig gebruik van protonpompremmers (maagzuurremmers) de samenstelling van de darmflora behoorlijk kan veranderen. Onderzoeksleider prof. dr. Rinse Weersma waarschuwde dan ook voor dit type medicijn: "Als je een goede reden hebt om dit middel te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een maagzweer of chronische klachten, dan moet je die bijwerkingen voor lief nemen. Maar als je het medicijn zonder urgente reden gebruikt dan zijn de bijwerkingen van belang."

Bijwerkingen van maagzuurremmers: Darminfecties, nierfalen, osteoporose……

Bijwerkingen van protonpompremmers zijn onder meer darminfecties, nierfalen en osteoporose (botontkalking). Bongaarts wist dat er naast allergieën ook sprake kan zijn van overgevoeligheid voor bepaalde voedingsingrediënten. Omdat het ziekenhuis geen testen doet op overgevoeligheid zocht hij vervolgens contact met Pro Health, een onderzoekslaboratorium in Weert. Hij liet daar op eigen kosten 240 voedingsingrediënten testen.

Uit dat onderzoek bleek dat hij overgevoelig is voor vooral gist, ei en mosterd. Bongaarts hield zich een jaar lang aan een dieet zonder die ingrediënten. Vervolgens liet hij een nieuw endoscopisch onderzoek doen. Daaruit kwam naar voren dat zijn ontsteking als sneeuw voor de zon was  verdwenen en dat de betreffende eosinofiele cellen weer op normaal niveau waren. Na een jaar blijkt ook zijn psoriasis minder te zijn geworden en zijn cholesterol stevig gedaald te zijn.

Verzekeraar  geeft niet thuis

Bongaarts declareerde de kosten van dat laboratoriumonderzoek, €414,-, bij zijn zorgverzekering. Maar die gaf niet thuis. “Dit is geen verzekerde zorg. Uw argument dat u CZ €43.000 bespaart door geen protonremmers te nemen, kan geen reden zijn om toch het onderzoek te vergoeden dat niet valt onder de verzekering”. Hij kreeg nul op rekest omdat het laboratorium dat hij gebruikte geen contract heeft met de verzekeraar.

Bongaarts is ontevreden over de protocollen die gehanteerd worden: “Voor veel behandelingen zijn tussen verzekeraars en zorgverleners protocollen afgesproken die uitgaan van gemiddelden. Mijn verwijt aan de medische wereld is dat men teveel uitgaat van die protocollen en niet zoekt naar de werkelijke oorzaken van klachten. Door het voorschrijven van pillen doet men aan symptoombestrijding en wordt niet onderzocht of de oorzaak bij voeding kan liggen.”

Bongaarts heeft een paar maanden geleden een brief met zijn ervaringen gestuurd aan het Zorginstituut, het orgaan dat in Nederland advies geeft over welke zaken in het basispakket thuishoren en wat niet. Tot op heden heeft hij geen reactie gekregen.

Reacties (2)

jhmpet@home.nl's picture

jhmpet@home.nl
15 February 2019

Uit het bovenstaande verhaal kan ik niet echt opmaken wat deze persoon voor een probleem krijgt bij het eten van de vermelde producten. Zijn dat maagzuuroprispingen? Als dat zo zou zijn is het mogelijk om een capsule betaine HCI in te nemen, men krijgt dan meer maagzuur! Lees het boek “waarom maagzuur goed voor je is” Met vriendelijke groet, Jo Peterx

jhmpet@home.nl's picture

jhmpet@home.nl
15 February 2019

Uit het bovenstaande verhaal kan ik niet echt opmaken wat deze persoon voor een probleem krijgt bij het eten van de vermelde producten. Zijn dat maagzuuroprispingen? Als dat zo zou zijn is het mogelijk om een capsule betaine HCI in te nemen, men krijgt dan meer maagzuur! Lees het boek “waarom maagzuur goed voor je is” Met vriendelijke groet, Jo Peterx