GIST-patiënt Hendrik werkt elke dag aan conditie

GIST-patiënt Hendrik werkt elke dag aan conditie
wo, 26/04/2017 - 11:59
Door: jvklinken
0 reacties

Geen arts die het hem voorschreef. Kankerpatiënt Hendrik bedacht zelf dat hij bij een gezonde leefstijl en gezonde voeding wel zou varen. En dat bleek te kloppen. 

Hendrik lijdt aan GIST, een zogenaamde zachte tumor. De ziekte is moeilijk op te sporen omdat de tumor met het weefsel van bijvoorbeeld je maag meebuigt. GIST komt zelden voor. In Nederland komen er per jaar circa 300 gevallen bij.

Tumor van tien centimeter

Hendrik meldde zich bij zijn huisarts met maagklachten. Hij kreeg maagzuurremmers en meer van dat soort middelen. Helpen deden ze niet. Toen hij er koorts bij kreeg, was het moment aangebroken om hem hogerop te sturen.

Onderzoek liet zien dat er in zijn maag een tumor van meer dan tien centimeter zat. Tot overmaat van ramp was ook de lever aangedaan. Daarin bevonden zich twee uitzaaiingen die niet verwijderd konden worden. Hij kreeg een middel dat bepaalde tumoren rent. Dat sloeg aan.

Tien jaar schoon

Hoewel hij nu al tien jaar schoon is, is Hendrik niet vrij van zorgen. De ziekte kan toch weer terugkeren. Dan zijn de cellen resistent geworden. In dat geval zijn er nog andere middelen maar die hebben wel als bezwaar dat ze pittige bijwerkingen kennen.

Ook het middel dat hij nu slikt, is niet vrij van bijverschijnselen. Hendrik krijgt een papperig gezicht, heeft vochtophoping onder de ogen, heeft een dunne huid waardoor er snel bloedingen kunnen ontstaan en hij heeft iedere dag diarree. Verder heeft hij bloedarmoede waardoor hij erg moe is.

Tumor niet zomaar verdwenen

Maar vergeleken bij de eerste twee jaar voelt hij zich goed. De eerste periode was hij heel erg ziek. “Want die tumor is niet zomaar verdwenen, die moest wel langzaam slinken. Ik ben echt de eerste twee jaren (…..) flink ziek geweest totdat ze dus wisten wat het was”, zegt hij in een interview met Mijn Gezondheidsgids.

Heel goed voor jezelf zorgen

Dat het al lang zo lang goed met hem gaat, heeft hij naar zijn stellige overtuiging mede te danken aan zijn leefwijze. “Ik denk dat een gezonde leefstijl heel belangrijk is.. Je moet vooral vertrouwen hebben in je eigen lichaam en heel goed voor jezelf zorgen. Want je lichaam verzwakt dan toch. En ik denk dat een gezonde leefstijl dan heel belangrijk is. Ik zwem elke dag en ik probeer echt goed te eten. De conditie van je lichaam is echt heel belangrijk om het onder de radar te houden.

Hij zegt ook veel bewuster zijn gaan leven. Hij drinkt bijvoorbeeld minder alcohol. “De kansen dat je het terug krijgt hangen ook af van hoe sterk je lichaam is.”

Beeld: mijngezondheidsgids.nl

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.