Goed nieuws voor nachtzuster

Goed nieuws voor nachtzuster
ma, 04/08/2014 - 10:32
Door: jvklinken
0 reacties

Wie vaak nachtdiensten draait zoals verpleegkundigen en politieagenten, zou eerder kanker krijgen dan anderen met een regelmatige werkweek. Onderzoek wees dat uit. Er is nog eens kritisch naar de resultaten gekeken en de conclusie is dat de vlieger in ieder niet opgaat voor borstkanker onder vrouwen. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

De publicatie in het NTvG is gebaseerd op een analyse van de gegevens over de arbeidsgewoonten van bijna 300.000 Nederlandse vrouwen. Eerder lieten dierproeven zien  dat het verstoren van het bioritme waarschijnlijk kanker in de hand zou werken. De studies in menselijke populaties laten echter tegenstrijdige resultaten zien.

Lando Koppes (TNO) en collega’s bepaalden daarom op basis van de 14 jaarlijkse steekproeven onder de Nederlandse beroepsbevolking hoeveel mensen die de enquêtes terugstuurden op onregelmatige uren werkten. Ruim 10 procent van de vrouwen bleek onregelmatige uren te maken. Van alle 285.723 vrouwen kreeg minder dan 1  procent borstkanker. Tussen de vrouwen die op reguliere tijden werkten en zij die ook nachtdiensten draaiden waren er geen verschillen van betekenis.

Het ontwrichten van de biologische klok door nachtelijk werk lijkt dus niet te leiden tot een hoger risico op borstkanker. De vraag blijft wel of deze conclusie ook geldt voor andere vormen van kanker of andere ziekten.

beeld: article.wn.com