Goede voeding voor kinderen met kanker van levensbelang

Goede voeding voor kinderen met kanker van levensbelang
wo, 24/09/2014 - 16:28
Door: jvklinken
0 reacties

Goede voeding is voor kinderen met kanker letterlijk van levensbelang. Vooral op hun overlevingskansen heeft het grote invloed. Dat blijkt uit onderzoek van kinderverpleegkundige Aeltsje Brinksma van het Universitair Medisch Centrum Groningen. 

Weerstand

Zowel ondervoeding als overgewicht is niet goed. Ondervoeding zorgt voor een achteruitgang van de conditie, waardoor de weerstand afneemt. Kinderen met gewichtsverlies hebben dan ook een grotere kans op infecties. Overgewicht leidt vooral op latere leeftijd tot allerlei gezondheidsproblemen, zo blijkt uit ander onderzoek.  Zowel overgewicht als ondervoeding is slecht voor de kwaliteit van leven. 

Sondevoeding

Brinksma vond dat veel meer kinderen dan gedacht een slechte voedingstoestand hebben, omdat vaak niet bekend is dat kinderen zijn afgevallen. Na het starten van de behandeling heeft 35 procent van de kinderen ernstig gewichtsverlies. In de loop van de behandeling neemt het gewicht juist toe en verdubbelt het aantal kinderen met overgewicht. Dit komt vooral door het toedienen van sondevoeding en te weinig bewegen.

Beweging

Brinksma adviseert behandelaars te zorgen voor goede voeding, niet te lang door te gaan met sondevoeding en beweging te stimuleren. Intussen  is de afdeling Kinderoncologie van het UMCG vervolgonderzoek gestart waarin hulpverleners samen met kinderen en ouders programma's ontwikkelen gericht op adequaat eten en bewegen.

Neuroblastoom

Apotheker/farmacoloog Klaas Riepma wilde ondergewicht van zijn zoontje van twee voor zijn en liet hem in overleg met de oncoloog biologische sondevoeding toedienen. De kleine Jochem had neuroblastoom in een vergevorderd  stadium. Hij overleefde. Het speelde zich tien jaar geleden af. Op  basis van zijn ervaringen ontwikkelde Riepma een vijfstappenplan waarover MMV-magazine Uitzicht in 2012 voor het eerst publiceerde.

 

beeld: thecairopost.com