Goud in handen met knakwortel

Goud in handen met knakwortel
do, 13/12/2018 - 14:42
Door: jvklinken
0 reacties

Samen met haar vriend Koen bedacht Valerie Bos de knakwortel, een gezonde variant van het bekende broodje hotdog. Waarom? Omdat Valerie vegetariër is en geen groente lust.

Ze at de gekste dingen. Een pizzabodem bijvoorbeeld met alleen maar olijfolie erop, zelfs geen tomatensaus. Of spaghetti met alleen maar Parmezaanse kaas. Haar vriend Koen zag dat als een kans om haar beter te leren eten. Hij had allerlei recepten voor haar gevonden op internet, onder andere van de knakwortel.

Dit is gewoon een hotdog

Bij de eerste hap dacht ze: dit is gewoon een hotdog, dit heeft niks meer met groente te maken. De wortel had een rokerige barbecuesmaak, door de manier waarop Koen ’m had gemarineerd. Het heeft eigenlijk helemaal niets weg van een knakworstje, behalve de knak.

Je koopt dus geen slapgekookt worteltje, hij heeft echt een bite als een hotdog omdat we de knakwortels sous-vide garen. Toen ik mijn eerste broodje knakwortel op had, zei ik tegen Koen: “Dit is zo’n goed idee, als we dit professionaliseren dan kunnen we volgens mij heel Nederland en misschien zelfs wel de hele wereld er kennis mee laten maken.” En dan niet met het wijzende vingertje dat we minder vlees moeten eten, maar vooral: we moeten groente eten normaler en leuker maken.

Toen belde de Floriade: duizend broodjes

Toen belde de organisatie van de Floriade, of ze duizend broodjes knakwortel konden komen uitdelen.

Tot diep in de nacht stonden ze duizend wortels te schillen en te marineren. Tot aan de ellenbogen stonden ze in de marinade. Maar de volgende dag op de Floriade waren ze wel na anderhalf uur al door hun duizend broodjes heen. Dat was echt een eye-opener.  We zijn gek als we hier niet iets mee gaan doen.

Inmiddels ligt de knakwortel –door en door gegaarde, gemarineerde wortel met broodje- in de schappen bij Hanos en Albert Heijn, in zon tweehonderd winkels door heel Nederland en België.

Blauwe balletjes zal de knakwortel niet zo gauw scoren in de MMV-Voedingsmiddelenlijst maar het is zeker een manier om Nederland meer groente te laten eten.