Grote gift voor onderzoek vitamine C bij kanker

Grote gift voor onderzoek vitamine C bij kanker
ma, 31/10/2016 - 12:56
Door: jvklinken
0 reacties

Helpt vitamine C nu wel of niet tegen kanker? Arts-onderzoekers van het Maastricht UMC+ gaan het verder uitzoeken nadat ze al veelbelovende ontdekkingen hebben gedaan.. 
Het Limburgse universitair medisch centrum heeft van een particuliere stichting twee ton subsidie ontvangen voor dit onderzoek naar de rol van vitamine C bij kanker. De wetenschappers van het UMC+ hebben tot nu toe al ontdekt dat vitamine C de groei van witte bloedcellen (afweercellen) stimuleert. Dit geldt ook voor de zogenoemde natural killercellen (NK-cellen), die in staat zijn kanker te herkennen en te vernietigen.   

Schade

De huidige chemotherapie heeft tot gevolg dat niet alleen kwaadaardige cellen het loodje leggen maar ook dat gezonde, normale cellen worden beschadigd. Daaronder bevinden zich cellen van het immuunsysteem, de witte bloedcellen. Als gevolg van chemotherapie verslechtert aldus de weerstand van de patiënt. De strijd die hij tegen kanker heeft te voeren, wordt daardoor bemoeilijk maar de patiënt wordt ook vatbaarder voor infecties. Die kunnen zelfs fataal voor hem worden.

Linus Pauling

De aanwijzingen dat vitamine C effectief is tegen kanker, dateren al van een halve eeuw geleden. Met name de Amerikaanse wetenschapper Linus Pauling was op dit front actief. Hij meende harde bewijzen te in handen te hebben dat kankerpatiënten baat hadden bij hoge doses vitamine C. Wereldwijd werd zijn onderzoek in twijfel getrokken. De Vlaardingse kankerarts Cornelis Moerman daarentegen vond dat Pauling een veelbelovend spoor te pakken had.
Ook het Maastricht UMC+ blijft in vitamine C geloven. Onderzoek in het laboratorium heeft al aangetoond dat vitamine C een positief effect heeft op de groei en uitrijping van bepaalde witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen (ook T-cellen genoemd) zorgen voor de afweer tegen infecties. Daarnaast stimuleert vitamine C de groei van NK-cellen, die ook een functie hebben in het opsporen en het vernietigen van kankercellen.

Antikanker

In eerder onderzoek aan het UMC+ bij een kleine groep patiënten, die werden behandeld met intensieve chemotherapie en transplantatie van eigen stamcellen, is bij een groot deel van hen een tekort aan vitamine C in het bloed vastgesteld. 
Toediening van vitamine C aan deze patiënten zou, net als in het laboratorium, een positief effect kunnen hebben op de groei en de uitrijping van de T- en NK-cellen. Hierdoor krijgen patiënten met chemotherapie mogelijk minder infecties. Omdat de NK-cellen in staat zijn kanker te herkennen en te vernietigen, zou vitamine C op deze manier ook een anti-kankereffect kunnen hebben.

Verbeterde weerstand

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op patiënten met leukemie. Zij krijgen doorgaans zware chemotherapiekuren en hebben als gevolg daarvan last van een sterk verminderde weerstand. Ze liggen vaak maanden in het ziekenhuis. Het toedienen van vitamine C kan de periode van verminderde weerstand verkorten. Door die verbeterde weerstand hebben ze minder last van infecties, en dus minder complicaties, en hoeven minder lang in het ziekenhuis opgenomen te worden.

Grote groep

Maar ook andere patiëntengroepen (bijvoorbeeld mensen met long- of darmkanker) zullen deel gaan uitmaken van het onderzoek naar de effecten van vitamine C. Als de aannames worden bevestigd, kan een grote groep patiënten gaan profiteren. 

Gift

Een particuliere stichting, die anoniem wil blijven, heeft 205.000 euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek. Van dat geld kan onder meer een research-analist op het laboratorium worden aangenomen. De beschikbaarstelling van de subsidie verloopt via het Kankeronderzoekfonds Limburg. Het onderzoek naar vitamine C bij kanker, dat geleid wordt door de hematologen Gerard Bos en Gwendolyn van Gorkom, gaat ongeveer twee jaar duren.
Beeld: wikiwand.com