Grote zorgen om veiligheid E171

Grote zorgen om veiligheid E171
wo, 08/05/2019 - 13:16
Door: jvklinken
0 reacties

Gebouw EFSA

"Gaat u maar rustig slapen", is steeds de geruststellende boodschap als de veiligheid van E-nummers ter discussie wordt gesteld. Maar in de muur rond E-nummers is nu een forse bres geschoten.  

Negen Europese publieksorganisaties dringen er bij de Europese Commissie in een gezamenlijke brief op aan het gebruik van titaniumdioxide (E171) in voeding te verbieden. Vorige maand kondigde Frankrijk al het plan aan om gebruik van het E-nummer vanaf januari 2020 van de Franse markt te verbannen. Net als alle andere E-nummers is titaniumdioxide gekeurd door de Europese keuringsdienst van waren EFSA. Alom ontstaat nu twijfel of EFSA wel voorzichtig genoeg is geweest bij de goedkeuring van deze stof el wellicht ook van andere.

'E171 komt consument niet ten goede'

"Volgens de Europese wet mag een voedingsadditief alleen goedgekeurd worden als het gebruik veilig en technologisch gerechtvaardigd is, en het de consument ten goede komt," schrijven de organisaties in de brief. Onder andere de Europese consumentenorganisatie BEUC en 'voedselwaakhond' foodwatch spreken zich uit tegen titaniumdioxide. "E171 voldoet aan geen van deze voorwaarden."

E171 wordt in voeding gebruikt als kleurstof die een helder witte kleur aan het product geeft. De stof wordt onder andere gebruikt in kauwgom, snoep, gebak en toetjes. E171 heeft geen voedingswaarde en draagt niet bij aan de houdbaarheid. Maar er zijn inmiddels wel zorgen over de gezondheidseffecten van dit E-nummer.

Titaniumdioxide is door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek va de VN erkend als mogelijk kankerverwekkende stof. De voedselveiligheidsautoriteit in Frankrijk, ANSES, kwam recentelijk tot de conclusie dat er nog veel onzeker is vanwege de onvolledigheid van de beschikbare data. Op basis daarvan besloten de Franse autoriteiten E171 uit voorzorg van de Franse markt te verbannen. 

Deeltjes kunnen zich in weefsels ophopen

In 2016 werd E171 door EFSA nog zonder veel problemen goedgekeurd voor gebruik. Wel erkende de Europese voedselautoriteit dat er leemtes in de beschikbare data zaten die een volledige evaluatie onmogelijk maakten.

Het Nederlandse rijksinstitut RIVM onderzocht de concentratie van titaniumdioxide nanodeeltjes in organen van de mens. Aangetoond werd dat deze deeltjes zich in weefsels kunnen ophopen, vooral in de lever, in concentraties die hoger zijn dan het RIVM veilig acht.  

EFSA blijft bij standpunt

In 2018 evalueerde EFSA de stof opnieuw, op basis van onder meer de bovenstaande nieuwe onderzoeken. De voedselautoriteit zag nog steeds geen reden tot zorg. Het RIVM trekt echter een voorzichtigere conclusie, net als, zo blijkt, de Franse autoriteiten.

De Titanium Dioxide Manufacturers Association publiceerde vorige maand een reactie op de Franse beslissing. Volgens de producenten gaat de beslissing in tegen de huidige stand van het wetenschappelijke bewijs. In de vijftigjarige geschiedenis van het gebruik van titaniumdioxide in voedsel zou nog geen gezondheidsrisico zijn aangetoond.

Toch lijkt de organisatie niet volledig op de hoogte van de stand van het onderzoek. Ze achten het namelijk bewezen dat de stof niet ophoopt in het menselijk lichaam, wat de studie van het RIVM tegenspreekt.

Diverse E-nummers liggen al veel langer onder vuur maar het verweer is steeds dat EFSA bij de goedkeuring wetenschappelijke maatstaven hanteert. Die verdediging begint nu lelijke scheuren te vertonen.

Beeld: foodnavigators.com