Hadden artsen maar naar pionier geluisterd

Hadden artsen maar naar pionier geluisterd
ma, 14/05/2018 - 13:07
Door: jvklinken
0 reacties

Met de kennis over voeding is het onder artsen nog steeds droevig gesteld. Had men maar beter geluisterd naar de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Maximilian Bircher-Benner (1867-1939).

Elsevier Weekblad richt terecht de schijnwerpers op Bircher-Benner. Hij propageerde begin van de twintigste eeuw ideeën die verrassend eigentijds in de oren klinken. Zo adviseerde hij om in plaats van veel wit brood en vlees over te schakelen op groenten, fruit en noten. Over een pionier gesproken.

Bircher-Benner had een sanatorium in de Alpen waar hij zijn ideeën toepaste. Het was niet zo dat hij een roepende in de woestijn was. De Amerikaan John Harvey Kellogg (1852-1943), die eveneens een sanatorium runde, zag meteen de waarde van Bircher-Benners voedseldoctrine in.

Van de toevoeging van suiker moest hij niets hebben

De naam Kellogg doet natuurlijk een belletje rinkelen: cornflakes! Maar dat betrof een geesteskind van zijn broer. John Kellogg was ook bezig met de ontwikkeling van ontbijtgranen, maar moest niets hebben van de toevoeging van suiker en trok zijn handen van het gezamenlijke project af.

Intussen werkte Bircher-Benner ook aan een alternatief voor het standaardontbijt van pap of brood. Het resultaat was een mix van rauwe granen, fruit en noten, en gecondenseerde melk. Om de harde granen zacht te krijgen zonder ze te koken, weekte Bircher ze uren in water, om vervolgens geraspte appel en gehakte, geroosterde noten toe te voegen. Zijn muesli (Mues is Zwitser-Duits voor moes) bleek erg gezond te zijn en bovendien erg smakelijk.

Ook in MMV-kring is er veel waardering voor het werk van Bircher-Benner. Hij wordt wel beschouwd als de vader van de natuurgeneeskunde. Zo is hij de grote promotor van rauwkost.

Eigen recept

Elsevier biedt zijn lezers een eigen variant op de Bircher-muesli: breek in een vijzel 150 gram gemengde granen (tarwe, spelt, gerst), zet ze met 40 gram havervlokken onder water en laat een nacht weken. Rasp 2 appels, snij 200 gram fruit (aardbei, bessen, en dergelijke) in stukjes en meng dit door de uitgelekte granen. Voeg 3 eetlepels gehakte noten toe. Voeg 2,5 deciliter room toe, roer door en breng op smaak met honing. Garneer de muesli met gehakte muntblaadjes, rozijnen en geroosterde sesamzaadjes. De room zou wellicht vervangen kunnen worden door amandelmelk.

 Beeld: meandmydiabetes.nl