Hanno Pijl: Unilever opheffen

Hanno Pijl: Unilever opheffen
vr, 10/05/2019 - 13:13
Door: jvklinken
0 reacties

Wat hij zou doen als hij de top van Unilever advies mag geven, luidt de vraag aan de Leidse hoogleraar Hanno Pijl? Hij houdt de boot even af maar reageert dan: “Mag ik eerlijk zijn? Ik zou zeggen: kun je jezelf niet opheffen?”

Het gebeurde deze week tijdens het slotdebat van It’s the food, my friend!  over nieuwe voedseltrends en hun impact op gezondheid en landschap. Pijl is een vurig pleitbezorger van leefstijlgeneeskunde die de zaal met 270 bezoekers scherp hield. 

In blue zones nauwelijks chronische aandoeningen

“Van de mensen boven de 65 heeft meer dan 80 procent een chronische ziekte en dat zijn we normaal gaan vinden”, vertelt Hanno Pijl, endocrinoloog, hoogleraar diabetologie en mede-initiatiefnemer van het Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde. “We denken dat chronische ziekten bij ouderdom horen. Maar daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs.”

Op verschillende plekken in de wereld bevinden zich zogeheten blue zones, regio’s waar tien keer zoveel honderdplussers wonen als elders in de wereld. Ze hebben daar nauwelijks chronische aandoeningen. Dat ligt niet aan hun genen, blijkt uit onderzoek, maar aan hun manier van leven. “We worden ziek door de manier waarop we ons leven inrichten,” tekent Pijl aan.

Na twee dagen kon Wim stoppen met insuline

Illustratief is het op een video opgenomen verhaal van Wim Tilburgs. Vanwege diabetes type 2, hoge bloeddruk en cholesterol slikte hij gedurende veertien jaar vele medicijnen. Twee dagen nadat hij radicaal overstapte op andere voeding, bleek uit bloedmetingen dat hij kon stoppen met de inname van insuline. Na een maand was hij tien kilo lichter en stopte hij zelfs met al zijn medicijnen. Hij voelde zich herboren.
Om gezond te blijven zijn er drie belangrijke eetregels, zegt Hanno Pijl: eet onbewerkt, eet gevarieerd en eet niet teveel. Vooral bewerkt voedsel is een probleem, omdat de smaakstoffen die erin zitten ons brein misleiden, waardoor regulerende systemen in ons lichaam in de war worden gebracht. Bovendien bevatten ze verkeerde vetten, teveel suiker, teveel zout en te weinig voedingsstoffen. We moeten toe naar leefstijlgeneeskunde, is het pleidooi van Pijl.

Beeld: gezondheidsnet.nl