Hanno Pijl: Vitaler met vasten

Hanno Pijl: Vitaler met vasten
wo, 20/03/2019 - 14:28
Door: jvklinken
0 reacties

Intermittent fasting heet de nieuwste gezondheidsrage. Vroeger zeiden we gewoon vasten. Goed voor een mens, ziek of niet.

Aan intermittent fasting worden alle mogelijke resultaten toegeschreven. Je zou dichter bij de oerbron komen, wat dat verder ook zijn moge; je zou bevrijd raken van je sores én je zou je overtollige kilo’s rap kwijtraken.

Voorloper op gebied van diabetes en voeding

Hanno Pijl is van al die ervaringen niet onder de indruk maar hij zal nooit zeggen dat we daarom maar niet moeten vasten. Daaronder verstaat hij dan periodiek vasten.

Pijl (60) is internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is een voorloper op het gebied van diabetes en voeding. In MMV-magazine Uitzicht werd hij al twee keer geïnterviewd (in 2013 en 2016).

„Intermittent fasting is in de Verenigde Staten al jaren een hype”, zegt Pijl in een interview met NRC. „Hier begint het ook te komen, vooral door het boek van Valter Longo.”

Dat is een Italiaans-Amerikaanse verouderingsspecialist die een dieet tegen celveroudering ontwikkelde. Begin mei verschijnt de Nederlandse vertaling van The Longevity Diet. Van de Britse vasten-expert Michael Mosley verscheen zes jaar geleden al Het vastendieet.

 

Pijl vast zelf ook

Pijl is ervan overtuigd dat vasten goed is. Hij formuleert behoedzaam, omdat de bewijzen vooral van experimenten met muizen komen, maar aanwijzingen dat af en toe een paar dagen (bijna) niet eten voor mensen gezond kan zijn, kent hij in overvloed.

Pijl doet het zelf ook. „Ongeveer om de zes weken eet ik een dag of vier, vijf alleen zetmeel-arme groente. En niet of nauwelijks suiker, eiwit en koolhydraten.” Hij hoeft daar niet voor naar een kuuroord of een klooster. „Ik werk gewoon door, ik voel me op die dagen eigenlijk heel goed.” Daarom aan Hanno Pijl de vraag: wat is periodiek vasten en waar is het goed voor?

Lees hier verder

Zie ook de zoekresultaten op mmv.nl