Harde botsing over verzadigd vet

Harde botsing over verzadigd vet
ma, 17/12/2018 - 13:57
Door: jvklinken
0 reacties

Twee ‘zware jongens’ botsten dit weekend over de vraag hoe goed of slecht nu eigenlijk verzadigd vet is. Een vet debat inzake het vetdebat.

De een is wetenschapsredacteur bij NRC, heeft de reputatie van een betrouwbare journalist en is niet bang om nieuwe wegen in te slaan. Zo attendeerde hij zijn lezers in 2012 in een paginagroot artikel op de ideeën van de Amerikaanse hoogleraar Robert Lustig, een stuk dat hij voorzag van de legendarische kop Suiker is gif. Wim Köhler is zijn naam.

De ander is journalist, gespecialiseerd in voeding, hij publiceert regelmatig op Foodlog en zijn stukken getuigen van een grote kennis van zaken. Huib Stam is zijn naam.

'Verzadigd vet wél riskant

Inzet van het debat  tussen Köhler en Stam is een bewering van de twee auteurs van het  razend populaire boek Het Pioppi-dieet. De auteurs zijn de mening toegedaan dat er niets mis is met verzadigd vet. Eet gerust roomboter, Griekse yoghurt, kaas en kefir. Onderzoeken wijzen dat naar zij zeggen uit.

Köhler is het daarmee nadrukkelijk oneens. De kop die hij boven zijn stuk plaatste (zaterdag in NRC), laat weinig aan de verbeelding over. “Pas op voor verzadigd vet in het Pioppi dieet”, alarmeert hij de lezers.
Wat de auteurs van het Pioppi-dieet schrijven, is volgens Köhler “onzin, want de wetenschap houdt het er op dat verzadigd vet wél riskant is.” Hij v
eegt de vloer aan met de onderzoeken waarop de auteurs zich beroepen.

In normaal voedingspatroon is verzadigd vet  geen factor

Stam meent op zijn beurt dat Köhler de plank volledig mis slaat. De NRC-redacteur is niet op de hoogte van de nieuwste inzichten. “Niet alleen gooit hij alle soorten verzadigd vet op één hoop en negeert hij alle nuanceringen die het verzadigd vet-dogma het afgelopen decennium heeft doorgemaakt, ook bedient hij zich van lelijke drogredeneringen.” 
Stam verwijst naar de Amerikaanse epidemioloog en cardioloog Dariush Mozaffarian van Tufts University, voorheen verbonden aan de vermaarde Harvarduniversiteit. Hij behoort volgens Stam tot de top-tien voedingswetenschappers wereldwijd, en dat al vele jaren. “Hij was ook van de school die verzadigd vet als boosdoener zag, maar is tot andere inzichten gekomen, zoals vrijwel al zijn collega’s.” 
Van alle theorieën over hoe slecht verzadigd vet voor hart en vaten is, is volgens Mozaffarian maar heel weinig bevestigd. Zo weinig, dat er in feite geen enkele aanbeveling voor de hoeveelheid verzadigd vet, niet alleen uit zuivel, gedaan kan worden. In een normaal, gevarieerd voedingspatroon, met gewone porties, bijvoorbeeld op basis van de schijf van vijf, is verzadigd vet geen factor om rekening mee te houden of iets om je druk over te maken. 

Interessant is ook wat  Stam zegt  over het belang van personal food. “Er zijn grote individuele verschillen tussen mensen in hoe ze voedsel verwerken. Dat maakt het doen van algemene aanbevelingen over specifieke nutriënten praktisch onmogelijk, hetgeen de basis onder het verzadigd vet-dogma van Köhler geheel wegslaat.”
 

Tien procent verzadigd vet is geen probleem

Dan is er ook nog een geschil over het aanstaande rapport van de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO over verzadigd vet. De concepttekst was eerder dit jaar al beschikbaar gesteld voor commentaar. Een deel van het advies zal erop neerkomen niet meer dan  tien procent van de energie uit verzadigd vet te halen.
Stam: “Tien procent verzadigd vet in de doorsnee dagelijkse voeding voor een man van 2500 kcal komt neer op 28 gram. Dat is al best veel. En dan is nog de vraag welke soort vetzuren dat verzadigde vet bevat, want die worden ook allemaal weer anders verwerkt door het lichaam. Niet alle vetzuren verhogen het cholesterol of zijn even atherogeen ('aderverkalkend'). Verzadigd vet uit zuivel blijkt (door andere stoffen in de zuivel) neutraal te zijn.”

Beeld: nl.wiktionary.org