Helende rol walnoten bij borstkanker

Helende rol walnoten bij borstkanker
do, 04/04/2019 - 14:32
Door: jvklinken
0 reacties

Walnoten zijn goed voor ons. Heel erg goed zelfs. Maar dat ze zouden helpen bij de onderdrukking van de groei en bij overleving van borstkanker is nieuw.

Een team van Amerikaanse wetenschappers ontdekte dat de consumptie van 50 gram walnoten per dag gedurende ongeveer twee weken de genexpressie veranderde bij borstkanker. Deze klinische proef is de nieuwste van een reeks studies aan de Amerikaanse Marshall Universiteit naar de invloed van het eten van walnoten op de groei van tumoren, overleving en uitzaaiing bij borstkanker. Het werk werd in maart gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Research.

Groei van  borstkanker verminderde

Consumptie van walnoten verminderde de groei van borstkanker en vertraagde het risico op borstkanker bij muizen. Voortbouwend op dit onderzoek stelde het team als hypothese dat de consumptie van walnoten wel eens de genexpressie zou kunnen veranderen bij pathologisch bevestigde borstkankers bij vrouwen. Daardoor zou de groei en de overleving van borstkanker verminderen.

In dit eerste klinische onderzoek werden vrouwen geselecteerd met borstknobbels groot genoeg voor biopsieën en pathologie en gerandomiseerd in een studie van walnootconsumptie- of controlegroep. Onmiddellijk na biopsieverzameling begonnen de vrouwen in de walnootgroep vijftig gram walnoten per dag te consumeren tot aan de operatie. Pathologische studies bevestigden dat het om borstkanker ging. Bij de operatie, ongeveer twee weken na de biopsie, werden extra kankerknobbels uit de borst genomen.

Walnoot is een MMV-aanrader

De expressie van 456 geïdentificeerde genen in de tumor bleek significant te zijn veranderd als gevolg van walnootconsumptie. "Deze resultaten ondersteunen de hypothese dat, bij mensen, walnootconsumptie de groei en overleving van borstkanker zou kunnen onderdrukken," zegt onderzoeksleider Elaine Hardman. "Aanvullend onderzoek door een grootschaligere studie is nodig om klinisch te bevestigen dat walnootconsumptie inderdaad werkt voor het verminderen van het risico op borstkanker of terugkeer."

De walnoot is een MMV-aanrader. Wat niet iedereen weet, is dat het oppassen is met zelfgeraapte walnoten. Lees hierover meer in een publicatie van Uitzicht van september 2011. Ook deze website is zeer informatief.  

Beeld: en.wikipedia.org