Het duikt op in ons eten en het heet chloorpyrifos

Het duikt op in ons eten en het heet chloorpyrifos
wo, 26/06/2019 - 11:38
Door: jvklinken
0 reacties

Het duikt op in ons voedsel en in onze rivieren en het heet chloorpyrifos. Het is een pesticide en het zou debet zijn aan ontwikkelingsstoornissen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaamse opinieblad Knack in samenwerking met media uit zeven andere landen. Het pesticide chloorpyrifos wordt gebruikt om gewassen zoals kolen, fruit en groenten te beschermen tegen onder meer koolvliegen, aardrupsen en larven van langpootmuggen en kevers. Het insecticide is ruim een halve eeuw geleden ontwikkeld.

Pesticide in acht EU-landen verboden

Chloorpyrifos is volop actueel omdat de huidige EU-toelating voor het pesticide afloopt op 31 januari 2020. De Europese Commissie buigt zich momenteel over de vraag of chloorpyrifos van de Europese markt moet verdwijnen. In acht EU-lidstaten is het pesticide sowieso al niet toegelaten: Litouwen, Slovenië, Denemarken, Duitsland, Finland, Zweden, Ierland en Letland.

Ook de Amerikaanse staten Hawaï, Oregon, New York, Connecticut, New Jersey en Californië staat chloorpyrifos niet toe.

 

Blootstelling van jonge kinderen vermijden

Wetenschappers stelden vast dat kinderen van moeders die tijdens hun zwangerschap binnen twee kilometer woonden van plekken waar elf pesticides (waaronder chloorpyrifos) werden gebruikt, een “bescheiden toegenomen risico” lopen op autisme. Ze menen dat hun bevindingen de noodzaak onderstrepen om prenatale blootstelling en blootstelling van jonge kinderen aan pesticiden te vermijden om de ontwikkeling van het kinderbrein te beschermen.

De Zweedse onderzoekers Axel Mie en Christina Rudén en hun Deense collega Philippe Grandjean konden de hand leggen op die studie uit 1998. Ze checkten ook de achterliggende ruwe data, en publiceerden daarover in november 2018 een artikel in het magazine Environmental Health, waarvan Grandjean hoofdredacteur is. De onderzoekers stellen dat chloorpyrifos bij de geteste ratten wel degelijk een impact had op de ontwikkeling van een deel van de hersenen.

 

Pesticide gevonden in 5,5 procent van alle geteste voedingswaren

Elk jaar controleren de voedselveiligheidsagentschappen van EU-lidstaten voedingsproducten op de aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen. In 2016 namen ze ruim 76.000 stalen. 3371 keer troffen ze chloorpyrifos aan (waaronder 366 keer boven de maximumlimiet), 839 keer chloorpyrifos-methyl (8 keer boven de limiet). Dat bevestigt het Europese Voedselveiligheidsagentschap EFSA. Gemiddeld wordt het pesticide dus gevonden in zowat 5,5 procent van alle geteste voedingswaren in Europa.

In 2013 meldden Zweedse onderzoekers dat ze chloorpyrifos en andere pesticiden hadden aangetroffen in de urine van vrouwen van middelbare leeftijd - een groep die veel fruit en groenten eet. Dat was opmerkelijk, omdat het pesticide in Zweden niet geregistreerd is voor gebruik in de landbouw.

Beeld: en.wikipedia.org