Hier meer kanker dan elders

Hier meer kanker dan elders
ma, 02/07/2018 - 12:48
Door: jvklinken
0 reacties

Nederland doet het op gezondheidsgebied niet slecht, op één grote uitzondering na: kanker. Het aantal mensen dat overlijdt door kanker is vergeleken met  andere Europese landen groot.  

Aan de kwaliteit van de zorg ligt niet niet. Die kan de vergelijking met andere Europese landen goed doorstaan. Wel zijn er in ons land relatief veel rokers, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het instituut vergeleek de gezondheid van Nederlanders met die van inwoners van elf ’buurlanden’.

Vergrijzing zal hier nog versneld toenemen

Nederland scoort gemiddeld wat betreft het percentage sterfgevallen door een herseninfarct of hersenbloeding (beroertes). Ook het percentage mensen met overgewicht en het percentage jongeren dat alcohol gebruikt is in ons land niet veel hoger of lager.

Volgens het RIVM komt de gezondheid van de Nederlandse bevolking op hoofdlijnen overeen met die van verschillende buurlanden.

De zorguitgaven van Nederland zijn net als in de meeste andere landen hoog, maar het aandeel van de langdurige zorg (waaronder een groot deel van de ouderenzorg) is groter dan in andere landen. Dat baart opzien, aangezien Nederland in verhouding tot de andere landen minder is vergrijsd.

Die vergrijzing zal de komende jaren ook nog versneld  toenemen in ons land. Het zal daarom een hele kluif worde  goede, toegankelijke en betaalbare zorg te blijven  bieden. 

Beeld: nl.wikipedia.org

Gerelateerde artikelen in Uitzicht