Hier is uw maaltijd, op maat gesneden

Hier is uw maaltijd, op maat gesneden
do, 10/11/2016 - 15:40
Door: jvklinken
0 reacties

Maaltijdboxen die zijn toegesneden op de persoon van de gebruiker, kan dat? Het nieuwe Amerikaanse bedrijf Habit zegt van wel. De gebruiker moet eenmalig een aantal tests ondergaan en krijgt dan maaltijden op maat.

Personalized nutrition (gepersonaliseerde voeding) heet deze ontwikkeling en om aan te geven dat het serieus is, deelt Habit mee dat het voor de wetenschappelijke kant samenwerkt met het vermaarde Nederlandse TNO.

Uniek

De gedachte achter gepersonaliseerde voeding is dat iedereen uniek en dus verschillend is. De stofwisseling in combinatie met erfelijke eigenschappen, dna-materiaal, gewicht, lengte en buikomvang zijn bij iedereen anders. Het is een logisch idee om daar de voeding op af te stemmen. Dat is waar Habit op inspeelt.

Ingrediënten

Het bedrijf stelt een omvattend voedingsplan op en wint daarbij het advies in van een team van voedingsdeskundigen, diëtisten, wetenschappers, chef-koks en voedingswetenschappers. Zij bepalen onder andere welke ingrediënten wel en welke niet in iemands maaltijden worden gebruikt.

Aan de wieg

Bij de samenwerking met TNO gaat het volgens de instelling om het dynamische gezondheidsplatform van TNO dat als basis dient voor de Habit-producten en -diensten.

TNO stond aan de wieg van een korte metabolische test. Deze is volgens TNO onmisbaar voor de wetenschappelijke benadering die Habit toepast. De test geeft inzicht in iemands stofwisseling,

Eiwitrijk

Het bedrijf Habit is opgezet door de Amerikaan Neil Grimmer. De voormalige triatleet had eerder het biologisch babyvoedingsbedrijf Plum Organics gestart, dat hij in 2013 voor 249 miljoen dollar verkocht aan Campbell. Campbell is met 32 miljoen dollar ook investeerder in Habit.

Grimmer kwam op het idee van personalized food  toen hij na het stoppen met zijn sportieve carrière 23 kilo aankwam. Op zoek naar de beste manier om weer een gezond mens in een gezond lijf te worden, liet hij bloed- en genetische testen afnemen.

Opzienbarend

Gepersonaliseerde voeding kan in de nabije toekomst worden gecombineerd met iemands biochemische routekaart. Deze kaart kan worden vastgesteld aan de hand van persoonlijke kenmerken zoals stofwisseling, dna, gewicht en lengte.

Wereldwijd wordt hiernaar onderzoek gedaan. De Nederlandse hoogleraar Hans Westerhoff is hierbij nauw betrokken. Hij trad in 2013 naar buiten met de aankondiging van zo’n biochemische routekaart. Dat baarde veel opzien.

Westerhoff gaf aan dat het zelfs mogelijk wordt om kanker met behulp van de routekaart tot staan te brengen. Ook legt de routekaart de nadruk bij afwijkingen in de stofwisseling niet op medicijnen maar op voeding.

Beeld: healthyrecipes.wikia.com