Hitte nog zo slecht niet

Hitte nog zo slecht niet
do, 09/08/2018 - 14:55
Door: jvklinken
0 reacties

De regen van vandaag maakt een einde aan een ongekende periode met twee hittegolven. Onophoudelijk tikte de thermometer de 30 graden aan. Menigeen zuchtte en klaagde maar daar was weinig reden toe.

Herhaalde blootstelling aan hogere temperaturen blijkt een positief effect op het hart- en vaatstelsel en op het glucosemetabolisme te hebben. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+. 

De onderzoekers wilden weten of het menselijk lichaam in staat is zich aan te passen aan warmte. Een vraag die er best toe doet nu zich een klimaatverwarming lijkt aan te dienen. Twee groepen, de een bestaande uit gezonde jongvolwassenen, de andere bestaande uit mannen op middelbare leeftijd met overgewicht, werden een week lang gedurende zes uur per dag blootgesteld aan temperaturen van respectievelijk 33 en 34,5 graden Celsius. Het lichaam blijkt in staat is om zich geleidelijk aan te passen aan de warmte. Na een periode van gewenning kan het lichaam zijn temperatuur beter reguleren. Daarnaast werden enkele positieve gezondheidseffecten geconstateerd.

In zowel de gezonde groep als in de zwaarlijvige oudere populatie was er een gunstig effect op de bloeddruk waarneembaar. Met name de onderdruk  was duidelijk verlaagd. Een andere ontdekking was het effect van milde warmte op het glucosemetabolisme. Regelmatige blootstelling aan warmte blijkt de suiker- en insulinewaardes in het bloed te verlagen. Bovendien verbrandt het lichaam na gewenning aan de warmte (in rusttoestand) meer vetten dan voorheen. 

Uit de comfortzone: rillen en zweten

Deze uitkomst is sowieso relevant  voor de nog steeds groeiende groep mensen met diabetes type-2, in Nederland inmiddels ruim een miljoen. Vaak is de oorzaak van die ziekte overgewicht als gevolg van te veel en te zoet eten en te weinig bewegen. Leefstijlverandering blijft dan ook wezenlijk voor deze groep. Maar op zijn tijd een warm bad zou dus ook wel degelijk kunnen helpen. Een tijdje in een warm land verblijven, zou ook positieve effecten kunnen hebben.

Een van de onderzoekers die op het onderwerp is gepromoveerd, Hannah Pallubinsky, is ervan overtuigd dat juist de verandering goed is voor het lichaam. “Als kantoormensen zijn we eraan gewend dat het altijd 21 graden is. Maar die stabiele temperatuur is waarschijnlijk helemaal niet gezond. We moeten niet altijd de comfortzone zoeken. Juist blootstelling aan wisselende temperaturen is goed voor het lichaam. Dus af en toe een beetje rillen in de kou, en aan de andere kant af en toe zweten in de hitte doet ons lichaam goed.”