Hoe langer overgewicht, des te meer risico op kanker

Hoe langer overgewicht, des te meer risico op kanker
ma, 22/08/2016 - 15:38
Door: jvklinken
0 reacties

Hoe langer vrouwen overgewicht hebben, hoe groter het risico op specifiek borst-, baarmoeder-, darm- en nierkanker.

Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen van 50+ kampt met overgewicht. Circa 1 op de 5 heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas). Onderzoekers hielden de cijfers van ruim 74.000 vrouwen tegen het licht en zagen een verband tussen het aantal jaren dat een vrouw overgewicht heeft en het risico op specifiek borst-, baarmoeder-, darm- en  nierkanker.

Stijging risico

De vrouwen in het onderzoek waren tussen de 50 en 79 jaar. Na een periode van tien jaar bleken ongeveer 6300 vrouwen kanker te hebben. Dit bracht onderzoekers tot de volgende conclusie:
• Voor elke tien jaar met overgewicht, stijgt de kans op kanker met gemiddeld zeven procent.
• Elke tien jaar met obesitas, levert gemiddeld tien procent kans op kanker.
• Specifiek borst-, baarmoeder-, darm- en nierkanker toonden een verband met het aantal jaren dat een vrouw overgewicht heeft.

Ontstekingen

De onderzoekers tekenen er wel bij aan dat het lastig is om overgewicht als een op zichzelf staande risicofactor te zien. Vaak gaat overgewicht samen met andere leefstijlgewoonten en medische aandoeningen.
Wat ze wel konden zeggen is dat extra gewicht een invloed heeft op het oestrogeengehalte. Schommelingen hierin zijn gelinkt aan borst- en baarmoederkanker. Daarnaast kan extra gewicht zorgen voor chronische ontstekingen, die op hun beurt kanker kunnen veroorzaken.

Preventie

Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen van belang in de  strijd tegen overgewicht. Duidelijk is immers wat de gevolgen kunnen zijn. Voorkomen is beter dan genezen. Vooral bij jongere vrouwen is preventie van belang.

Momenteel zijn er in Nederland ruim 200.000 vrouwen onder de 20 met overgewicht. Een kwart hiervan heeft obesitas. Uitgaande van dit onderzoek zouden zij rond hun 50ste 30 procent kans hebben op kanker.

Beeld: http://plzcdn.com/ZillaIMG/e269f1e912c02ea394dc62dc24f44645_medium.jpg