Hoe ongezonder je voeding, hoe dikker je wordt

Hoe ongezonder je voeding, hoe dikker je wordt
ma, 22/02/2016 - 13:16
Door: jvklinken
0 reacties

Hoe meer bewerkt en ongezonder je voeding, hoe meer je ervan eet en dus hoe sneller je risico loopt op overgewicht.

Zout

Dat is de conclusie van een analyse van de Amerikaanse Huffington Post. Neem zoute snacks. Je blijft ervan eten. Een studie van de Universiteit van Florida brengt aan het licht hoe dat komt. Zout heeft een verslavende werking zodat je niet van ophouden weet.

Frisdrank en alcohol

Daar komt nog eens bij dat je dorst krijgt van gezouten voeding. En hoe lest menigeen zijn dorst? Door de consumptie  van andere dikmakers zoals suikerrijke frisdrank en alcohol.

Kunstmatige zoetstoffen

Wie denkt dat probleem op te lossen door te kiezen voor frisdrank waarin de suiker is vervangen door synthetische zoetstoffen, heeft pech. Ons brein laat zich niet foppen, zo wijzen studies uit. Kunstmatige zoetstoffen stillen de trek in zoetigheid niet zodat je hongergevoel blijft. In de praktijk betekent dat: meer calorieën naar binnen werken.

Witte bloem

Witte bloem, dat zwaar bewerkt is doordat het is ontdaan van vezels en nutriënten, is ook al zo’n ‘fout’ product. Je moet er namelijk meer van eten om een verzadigd gevoel te krijgen.

Verder hebben producten met witte bloem een hoge glycemische index.  Ze worden in ons lichaam snel omgezet in suiker waardoor een insulinepiek ontstaat. Dit betekent: eerder behoefte aan een volgend ‘voedingsevenement’.

Minder remmingen

Dat je van alcohol trek krijgt, is algemeen bekend, het mechanisme erachter wellicht niet. Alcohol maakt je remmingen minder sterk waardoor je gemakkelijker toegeeft aan ‘lekkere trek’.

E621

Een beruchte smaakversterker is mononatriumglutamaat (MSG of E621).
Chinese restaurants grossieren erin. Verder is het ook toegevoegd aan allerhande levensmiddelen zoals bewerkt vlees, soep in blik en snacks. E621 houdt je hongergevoel in stand en kun je dus beter mijden .

Tot slot nog een algemeen advies: de vrucht zelf eten is beter dan (veel) vruchtensap drinken.

Beeld: dragonball.wikia.com