Hoopvol onderzoek met negen 'oude' medicijnen

Hoopvol onderzoek met negen 'oude' medicijnen
vr, 25/11/2016 - 10:54
Door: jvklinken
0 reacties

Kan een mix van negen 'oude' geneesmiddelen kanker tot staan brengen? Het Belgische Antikankerfonds gaat dat uitproberen op een groep van tien patiënten en is hoopvol gestemd.

De deelnemers aan het onderzoek lijden aan glioblastoom.  Het is de meest voorkomende kwaadaardige hersentumor bij volwassenen. Zelfs wanneer al het zichtbare tumorweefsel operatief is verwijderd, keert glioblastoom bijna altijd binnen het jaar terug. Daarom worden patiënten na de operatie behandeld met radiotherapie en chemotherapie.

Overlijden

Ondanks deze bijkomende behandeling, komen de glioblastomen in de meeste gevallen opnieuw terug. Op een gegeven moment kunnen ze niet meer doeltreffend behandeld worden. Vaak overlijdt de patiënt een tot twee jaar na de diagnose. 

Patent verstreken

Het Antikankerfonds van de Vlaamse weldoener Luc Verelst heeft al eerder een pleidooi gevoerd voor studies naar bestaande medicijnen die zijn bedoeld voor uiteenlopende kwalen en die naderhand een antitumorwerking bleken te hebben.  Voor de producenten zijn ze niet meer interessant omdat het patent verstreken is.

Doeltreffend

Het fonds onderzoekt momenteel welke mogelijkheden er zijn om oude geneesmiddelen met elkaar te combineren om op die manier een ‘nieuw product’ te ontwikkelen dat kanker kan helpen bestrijden. De negen geneesmiddelen die tegen glioblastoom worden ingezet, bleken in preklinische studies de groei van de tumorcellen opvallend doeltreffend te voorkomen

Doordat het patent op de betreffende medicijnen is vervallen, is de aankoop van zulke producten bijzonder goedkoop. De bedragen waar het in dit onderzoek om gaat, zijn een schijntje vergeleken bij de kosten van de eerste de beste chemokuur. Ook de bijwerkingen zijn verwaarloosbaar, vergeleken met die van chemo en bestraling. Het Antikankerfonds heeft voor het onderzoek een bedrag van drie ton beschikbaar gesteld.

Ontwenningsmiddel

Een van de middelen die wordt ingezet, is disulfiram, een ontwenningsmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen die moeten afkicken van alcohol. Andere zijn itraconazole, een middel tegen schimmels, captopril tegen een te hoge bloeddruk en celecoxib, een middel tegen artrose.

De patiënten zullen nog een jaar lang met deze en andere middelen worden behandeld.