Huidkanker door 'onschuldig' middel

Huidkanker door 'onschuldig' middel
di, 30/10/2018 - 13:39
Door: jvklinken
0 reacties

Het lijkt zon onschuldig middel, hydrochloorthiazide (HCT). De plastablet blijkt echter venijnige bijwerkingen te hebben. Het staat niet op zichzelf. Ook andere medicijnen kunnen uiterst riskant zijn.

HCT, dat  de bloeddruk verlaagt, is er schuldig aan dat langdurige gebruikers meer kans hebben op twee vormen van huidkanker: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. 

Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op basis van Deens onderzoek.

HCT maakt de huid gevoeliger voor schade door uv-straling van zonlicht en zonnebanken. Gebruikers moeten daarom extra verantwoord omspringen met dergelijke straling.

Wees extra alert op signalen van huidkanker

Het middel wordt ook voorgeschreven bij hartfalen en vochtophoping. Het college raadt het middel verder niet af, maar patiënten en behandelaars moeten wel extra alert zijn op signalen van huidkanker.

Het gebruik van de plastablet moet wel worden heroverwogen bij patiënten die al eerder huidkanker hebben gehad, omdat het risico dat ze het nog een keer krijgen, voor deze groep nog eens extra hoog is. Zelf stoppen met het medicijn wordt sterk afgeraden.

Het is niet voor het eerst dat tamelijk 'onschuldige middelen riskant bleken te zijn. Nog maar enkele maanden geleden kwam aan het licht dat een aantal medicijnen met daarin de werkzame stof valsartan vervuild was met de stof N-nitrosodimethylamine (NDMA), die waarschijnlijk kankerverwekkend is. De stof was in de medicijnen terechtgekomen tijdens het productieproces in China. Ook afweeronderdrukkende medicijnen, die na een transplantatie gegeven worden, zorgen voor een verhoogd risico op kanker.

Voor veel kwalen en kwaaltjes biedt de fytotherapie (kruidengeneeskunde) alternatieven maar daarvan is praktisch geen enkele huisarts op de hoogte.

Beeld: nl.lifehealthdoctor.com