Huisstof schadelijker dan gedacht

Huisstof schadelijker dan gedacht
do, 15/09/2016 - 15:59
Door: jvklinken
0 reacties

Huisstof onschuldig? Vergeet het maar. Het is schadelijker dan gedacht. Het geeft een verhoogd risico op kanker en onvruchtbaarheid.

Amerikaans onderzoek toont dat aan. De Engelse kwaliteitskrant The Guardian bracht de resultaten naar buiten.

Cocktail

De schadelijkheid van huisstof komt onder andere door een cocktail van chemicaliën in veelvoorkomende producten, van vloerbedekking tot elektrische apparaten net zo goed als in schoonmaakproducten. Vooral kinderen moeten voor het vervuilde stof uitkijken omdat ze vaak op de grond spelen en met hun handen aan hun mond zitten. Ook zijn ze meer  vatbaar voor de toxische effecten omdat hun hersenen en lichaam zich nog verder moeten ontwikkelen.

Verontrustend

Wetenschappers  van de Amerikaanse Natural Resources Defense Council (Californië) vergeleken 27 bestaande studies. “Er ontstond een verontrustend beeld van vele verschillende gifstoffen die afkomstig zijn van standaardproducten en voorkomen in het stof in huis,” vertelt de Californische onderzoeker Veena Singla.

In totaal stuitten de  onderzoekers op tien veelvoorkomende giftige stoffen die in huis kunnen rond dwarrelen. Een daarvan is TDCIPP, dat in meubels, babyproducten en vloerbedekking zit.  Van TDCIPP is bekend dat het kankerverwekkend is.

Ftalaten

Andere gifstoffen zijn zogenoemde ftalaten, die verwerkt zijn in vinylvloeren, verpakkingen en schoonheidsproducten. Ze worden in verband gebracht met ontwikkelingsproblemen bij baby’s, hormoonverstoringen en verminderde vruchtbaarheid. 

De onderzoekers wijzen erop dat ftalaten niet meer in babyspullen mogen worden verwerkt maar dat ze nog wel mogen worden gebruikt in andere producten in de woning. Ze vinden het hoog tijd dat er meer aandacht komt voor huisstof als bron van chemische vervuiling.

Beeld: commons.wikimedia.com

Gerelateerde artikelen in Uitzicht