Hyperthermie ook bij uitzaaiingen

Hyperthermie ook bij uitzaaiingen
do, 28/05/2015 - 23:56
Door: jvklinken
0 reacties

Hyperthermie, de therapie waarbij tumoren worden opgewarmd, wil in ons land maar niet doorbreken. Eerder groeit de achterstand die Nederland heeft op dit gebied ten opzichte van landen als Duitsland, Italië en de Verenigde Staten. Intussen neemt de belangstelling voor hyperthermie  als antikankertherapie onder wetenschappers almaar toe. Zelfs bij uitzaaiingen laat de therapie indrukwekkende resultaten laat zien.

Toelating

Dat hyperthermie in ons land een ondergeschoven kindje blijft, heeft te maken met een gebrek aan klinische studies. Althans, dat vermoedt Michael Bachrach van de staf van het Centrum Hyperthermie in Amsterdam. Ons land legt de lat vrij hoog bij de  toelating van nieuwe medicijnen en therapieën.

Medicijnen

Weliswaar groeit de stapel positieve wetenschappelijke publicaties over het opwarmen van tumoren gestaag maar onderzoeken waarbij de effecten op groepen patiënten worden onderzocht, zijn er niet zoveel. Bachrach: “Wie betaalt die? Veel onderzoeksgeld op het  gebied van kanker is afkomstig van de farmaceutische industrie. Die stopt heel veel geld in onderzoek naar medicijnen en is uiteraard niet geïnteresseerd in hyperthermie.”

Immuunsysteem

Wat de positieve effecten van hyperthermie betreft wijst Bachrach op een eind vorig jaar verschenen publicatie in het International Journal of Hyperthermia waarin Amerikaanse wetenschappers melding maken van veelbelovende resultaten, ook bij uitzaaiingen. Hyperthermie blijkt niet alleen tumoren te beschadigen en de effecten van chemokuren te verbeteren, maar ook het immuunsysteem te stimuleren in de strijd tegen kankercellen.

300 euro

Het Centrum voor Hyperthermie in Amsterdam is een particulier instituut waar kankerpatiënten zich zonder verwijzing kunnen laten behandelen. Ze moeten die wel zelf betalen. Een hyperthermie behandeling, die overigens volstrekt pijnloos is, kost  rond de 300 euro per keer. Een kankerpatiënt die chemo ondergaat, is algauw enkele duizenden euro’s kwijt wil hij maximaal profiteren van de werkzaamheid van  hyperthermie.   

Onderconsumptie

In Nederlandse ziekenhuizen wordt hyperthermie slechts bij een beperkt aantal kankersoorten toegepast. Het Erasmus MC in Rotterdam beschikt weliswaar over de meest geavanceerde apparatuur van ons land maar de teller stopt bij 150 behandelingen per jaar. Ook is er sprake van zogeheten onderconsumptie doordat artsen lang niet altijd op de hoogte zijn van de mogelijkheden die hyperthermie biedt.

Bachrach: “Voor een instituut als het onze is apparatuur zoals het Erasmus heeft, onbetaalbaar. Maar we geven hier wel minstens tien keer zoveel behandelingen.”

beeld: http://pixshark.com/hyperthermia-treatment.htm