Ieder jaar beetje dommer

Ieder jaar beetje dommer
wo, 07/03/2018 - 11:02
Door: jvklinken
1 reacties

Langzaam maar zeker worden we een beetje dommer. De laatste 20 jaar neemt ons IQ jaar na jaar af. Pesticiden en een tekort aan jodium zijn waarschijnlijk de boosdoeners.

Tot de jaren ’90 nam de intelligentie uitgedrukt in IQ van de mensen in ontwikkelde landen jaarlijks met drie tot vijf punten toe. Na de jaren ’90 is een bergafwaartse trend ingezet, waarvan het eind nog niet in zicht is.  Jodiumgebrek en hormoonverstorende stoffen zouden de hersenontwikkeling van een ongeboren kind remmen, waardoor de kans groter is dat een kind een lager IQ heeft. 
 

Schildklierhormoon belangrijk voor hersenen

De link tussen jodiuminname en de afname van het IQ wordt steeds duidelijker, stelt Foodlog. “Dit bewijs is vrij sterk,” vertelt Robin Peeters, hoogleraar schildklierziekten van het Erasmus MC. “Jodium is een essentieel onderdeel van het schildklierhormoon. Dit hormoon is heel belangrijk voor de ontwikkeling, met name van die van de hersenen. In de eerste helft van de zwangerschap is het kind volledig afhankelijk van schildklierhormoon en dus het jodiumgehalte van de moeder. Ook subtiele tekorten aan schildklierhormoon kunnen tot ontwikkelingsstoornissen leiden. Logischerwijs heeft dat ook te maken met jodium”, aldus Peeters. 

De Franse endocrinoloog Barbara Demeneix van het 
Centre national de la recherche scientifique doet onderzoek naar endocriene oftewel hormonale verstoorders. “Broom, chlorine en fluor hebben dezelfde structuur als schildklierhormonen en kunnen op die manier de hormoonstofwisseling verstoren”, vertelt Demeneix ons. “Deze stoffen zitten in allerlei producten als verf, kunststoffen, brandvertragende stoffen en pesticiden en zijn dus overal in onze omgeving aanwezig. Hoewel PCB’s verboden zijn sinds de jaren ’80, zijn ze nog terug te vinden in vlees, vis en de bodem.” Via onze omgeving komen deze stoffen in het menselijk lichaam terecht. “Zelfs in het vruchtwater zijn lage concentraties van endocriene verstoorders vastgesteld. Dit is een teken dat ze daar dus ook hun verstorende werking kunnen uitoefenen en via het schildklierhormoon de ontwikkeling van de hersenen kunnen verstoren”, vervolgt Demeneix. 

Zorgen over verminderde broodconsumptie

Een hypothese van onderzoekers als Demeneix en Peeters van het Erasmus MC is dat een tekort aan jodium -in Europa vooral te zien in landen als Frankrijk, Italië, Zwitserland en Groot-Brittannië- en de alomtegenwoordige endocriene verstoorders elkaar versterken en zo leiden tot meer autisme, gedragsstoornissen en een lager IQ. 

Peeters maakt zich vooral zorgen over de verminderde broodconsumptie van bepaalde bevolkingsgroepen in Nederland. “Ernstig jodiumtekort komt in Nederland nauwelijks meer voor door het toevoegen van jodium aan bakkerszout. Maar er zijn groepen mensen die brood uit hun voedingspatroon schrappen. Dat is een groep waar we ons wel echt zorgen over maken. Die mensen zou ik toch dringend aanraden om een voedingssupplement met jodium te nemen, zeker als ze zwanger willen worden of zwanger zijn.”

Ook Demeneix benadrukt de rol van een gezond voedingspatroon. “Zeker vrouwen moeten echt zorgen voor voldoende jodium. Dat doe je met een gebalanceerd dieet, waar ook brood en zuivel in zitten, want dat zijn belangrijke bronnen van jodium. Kook je eigen eten op basis van verse producten en gebruik zout waar jodium aan toegevoegd is, dus geen zeezout. Kies verder voor biologische producten, omdat daar minder bestrijdingsmiddelen in zitten en vermijd voedsel wat in plastic is verpakt, vanwege stoffen als BPA.”

Beeld: klasse.be

Reacties (1)

arjanvangroningen's picture

arjanvangroningen
12 March 2018

Een gezonder en zeer betaalbaar alternatief voor jezelf volstoppen met gejodeerd (fabrieks)brood is de aanschaf van bakkerszout. Bakkerszout bevat 58 microgram jodium per gram en dat is bijna 3 x meer dan gejodeerd zout uit de supermarkt (20 mcg per gram). Van bakkerszout hoef je maar 4 gram te consumeren om ruim aan de dagelijks aanbevolen inname te komen, van gangbaar gejodeerd zout is dat 12 gram dagelijks. Kost bij afname van vijf kilo slechts 4 euro. Bijvoorbeeld hier: https://www.de-zuidmolen.nl/bak-ingredienten/zout/