Iedereeen aan de paddenstoelen

Iedereeen aan de paddenstoelen
di, 11/10/2016 - 10:37
Door: jvklinken
0 reacties

Paddenstoelen zijn goed voor onze weerstand en daarom aan te bevelen bij kanker, zou je denken. Toch durft de medische wetenschap geen heilzame effecten toe te schrijven aan deze lekkernijen.

Het is herfst en dan gaan velen weer op strooptocht naar eetbare schimmels en zwammen. De een doet het vanwege de smaak, de ander  vanwege de medicinale werking ervan. Paddenstoelen zouden helpen bij kanker en aandoeningen aan hart en vaten.

Veelbelovend

Onzin of niet? De Volkskrant deed een belrondje. Ellen Kampman, hoogleraar voeding en kanker aan de Wageningen Universiteit is zeer terughoudend. “Hoewel er aanwijzingen zijn dat sommige paddenstoelen kankercellen kunnen doden en gevoeliger maken voor chemotherapie en bestraling, is het onderzoek grotendeels uitgevoerd in reageerbuisjes of bij proefdieren", zegt ze.
Kampman verwijst naar een veelbelovende Amerikaanse studie uit 2008 waarbij de onderzoekers het effect bekeken van extracten van de portobello, de shiitake, de enoki en de oesterzwam op menselijke borstkankercellen en darmkankercellen in reageerbuisjes. Het oesterzwamextract leek een gunstig effect te hebben op kankercellen. De celdeling en groei werden geremd.

Gezond dieet

“Ook dat zegt helaas helemaal niets over het eten van oesterzwammen door mensen met kanker”, tempert Kampman de verwachtingen. Als wetenschapper raadt ze paddenstoelen daarom niet aan-, maar ook niet af. 'Ze bevatten veel mineralen en vitamines en passen in een gezond dieet, maar ik ken er geen medicinale werking aan toe.”

Wonderlijk

De Volkskrant heeft ook nog Johan Baars geraadpleegd. Hij is onderzoeker aan de Wageningen Universiteit. Baars weet dat een groep Amerikaanse en Australische collega's bezig is met een onderzoek naar de mogelijke therapeutische werking van paddenstoelen. Niet alleen bij kanker, maar ook bij hart-en vaatziektes en andere aandoeningen.

Baars raadt iedereen paddenstoelen aan. “Ze zitten vol voedingsvezels, selenium en vitamine B-mineralen, zoals kalium, fosfor, koper en ijzer. Maar een medicinale werking? Nee, dat kunnen we echt nog niet claimen.”
Een wonderlijke conclusie: Paddenstoelen zijn goed voor onze weerstand maar of ze iets doen tegen kanker, weten we niet. Waarom niet deze conclusie: Paddenstoelen zijn goed voor onze weerstand dus helpen ze tegen kanker? 

Beeld: en.wikipedia.org