Iedereen wil 'poeptest' uit Israël

Iedereen wil 'poeptest' uit Israël
wo, 23/01/2019 - 13:37
Door: jvklinken
0 reacties

De redactie van het tv-programma Dokters van Morgen wordt overspoeld met vragen over een revolutionaire Israëlische ‘poeptest’ test die een gepersonaliseerd voedingsadvies oplevert.

Dokters van Morgen, gepresenteerd door Antoinette Hertsenberger, stond gisteravond in het teken van ons microbioom oftewel onze darmbacteriën. Wereldwijd is hierover de laatste tien jaar enorm veel kennis vergaard. In Nederland staat het onderzoek nog in de kinderschoenen.

Antoinette Hertsenberg stak haar licht op in Israël, waar een even opzienbarend als baanbrekend onderzoek plaats vindt aan het Weizmann Instituut in Tel Aviv.

Sommigen aten vier boterhammen zonder dat bloedsuikerniveau toenam

Eran Segal, wiskundig bioloog aan het Weizmann Instituut, ontdekte dat er een verband is tussen ons micriobioom en de bloedsuikerspiegel. Deze spiegel speelt een belangrijke rol bij afvallendiabeteskanker en hart- en vaatziekten. Gemeten werd de bloedsuikerreactie op zo'n 50.000 maaltijden van de deelnemers aan het onderzoek. Wat bleek? Mensen reageren totaal verschillend op hetzelfde voedsel reageren.

Sommigen aten vier boterhammen zonder dat het bloedsuikerniveau toenam. Die namen dan ook nauwelijks in gewicht toe. Bij anderen die dezelfde hoeveelheid boterhammen aten, veranderde de bloedsuikerspiegel juist wel. Ook zilvervliesrijst en volkoren brood gaven dit soort uiteenlopende reacties te zien.

App geeft aan wat je kunt eten en wat niet

De grote verschillen tussen de ene deelnemer en de andere bleek vooral toe te schrijven aan de verschillen in microbioom. Aan de hand daarvan werd een model ontwikkeld dat precies kan voorspellen hoe iemand op bepaalde voedingsmiddelen of een combinatie daarvan reageert.

De volgende stap was een test die voeding voorschrijft dat op de testpersoon is toegeschreven. Het bedrijfje DayTwo in Tel Aviv nam deze test voor zijn rekening.

Klanten, onder wie diabetici maar ook sporters en mensen die zo gezond mogelijk willen leven, krijgen een kit toegestuurd voor het verzamelen van ontlasting. In het laboratorium worden de bacteriën van het microbioom geanalyseerd. Na een paar weken krijgen klanten advies in de vorm van een app. Die geeft precies aan wat aangeraden wordt om te eten.

Watermeloen in combinatie met amandelen

Daarbij valt op dat er vaak sprake is van een combinatie van voedingsmiddelen. In plaats van watermeloen wordt watermeloen samen met bijvoorbeeld amandelen geadviseerd. De combinatie zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel bij de testpersoon niet of nauwelijks zal stijgen. Een volgende krijgt het advies juist geen watermeloen te eten omdat bij hem of haar de bloedsuikerspiegel zal stijgen.

Deze ontwikkeling sluit naadloos aan bij de wereldwijze trend in het voedingsonderzoek naar personalised food: voeding die op jouw lijf is toegeschreven. Algemene voedingsadviezen hebben een betrekkelijk waarde omdat ze geen rekening houden met het verschil tussen de ene mens en de andere.

In Nederland zijn betrouwbare consumententests om je microbioom in kaart te brengen (nog) niet beschikbaar. Daarom raadt de redactie van Dokters van Morgen een onderzoek naar je microbioom op dit moment af.

Kijk de uitzending van Dokters van Morgen over de darmen

Waarom de een dik wordt van een taartje en de ander niet

Last van je darmen? Let op deze tien punten