Jackfruit culinaire vleesvervanger

Jackfruit culinaire vleesvervanger
wo, 06/03/2019 - 12:57
Door: jvklinken
0 reacties

Een tot nu toe onbekende vrucht is in rap tempo bezig de Nederlandse markt te veroveren. Jackfruit is de naam. De vrucht wordt aangemerkt als….vleesvervanger.

Sinds januari heeft het bedrijf Fairtrade Original jackfruit in blik uit Thailand in het assortiment opgenomen en levert daarmee het eerste jackfruit in de reguliere supermarkten, zo meldt het blad Voeding Nu.  Fairtrade Original is een ideële organisatie die zich richt op het eerlijk maken van handelsketens. Het is vooral bekend van de Max Havelaar-koffie.

Culinaire vervanger van vlees

Met het op de markt brengen van jackfruit speelt de organisatie met het merk Fairtrade in op de toenemende aandacht voor alternatieven voor vlees. Een volwaardige vervanger is het overigens niet omdat de nodige eiwitten ontbreken.

Fairtrade ziet het als culinaire vervanger van vlees. “Het gaat om een vrucht met een vezelige structuur die tijdens het sudderen of koken niet uiteen valt, wat bij een appel bijvoorbeeld wel het geval is. Hierdoor is jackfruit geschikt voor stoofgerechten zoals een boeuf bourguignon of pulled pork, maar dan zonder vlees. De vrucht is een bron van vezels en heeft een relatief hoog gehalte vitamine A, wat interessant is voor vegetariërs en veganisten”, zegt Lisette Brouwers van Fairtrade.

Volwassen vruchten wegen 40 kilo

Jackfruit groeit aan een steel aan de stam van bomen en komt oorspronkelijk uit India. Volwassen vruchten worden zo’n 40 kilo per stuk, maar voor de ‘vleesvervangers’ in blik worden jonge exemplaren van zes tot acht kilo gebruikt. Brouwers: “Doordat ze jong worden geoogst, bevatten de vruchten nog weinig fruitsuikers, deze komen er pas later in de rijping in.” De jonge vrucht kan zowel gestoofd, gebakken als gegrild worden.

Vooralsnog is Fairtrade Original jackfruit alleen bij Albert Heijn verkrijgbaar. Het is te vinden in het schap bij de peulvruchten.

‘Geen volwaardige draadjesvleesvervanger’

Diëtiste Susan Tuinier kent jackfruit. “In de oosterse keuken wordt jackfruit, ook bekend als nangka, al jaren gebruikt als handfruit of in rauwe vorm in bijvoorbeeld een curry. Door zijn stevigheid en de zwakke smaak kun je ‘m marineren en er plantaardig draadjesvlees mee maken.”

Jackfruit is rijk aan vezels, vitamine A, B6, C en kalium. “Vitamine B12 zit er uiteraard niet in. En dat is nou juist de vitamine die belangrijk is voor vegetariërs en veganisten. We kunnen niet anders concluderen dan dat het wellicht een heel smaakvolle, maar geen volwaardige draadjesvleesvervanger is,” concludeert Tuinier.

Beeld: wiki.uef.fi

  •