Is jouw taille-lengteverhouding oké?

Is jouw taille-lengteverhouding oké?
do, 30/11/2017 - 13:04
Door: jvklinken
0 reacties

Buikvet is een veel belangrijkere voorspeller voor kanker dan een hoge BMI of vet elders in het lichaam. Veel buikvet geeft zelfs 30 procent meer kans op kanker.

Dit alarmerende cijfer komt naar voren uit een studie onder bijna 6.000 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar. Het  onderzoek werd gepresenteerd op het ESMO 2017-congres in Madrid.

De bevindingen onderstrepen nog eens het belang van beheersing van ons gewicht. Dat geldt zeker voor  vrouwen in genoemde leeftijdsgroep, die gevoelig zijn voor gewichtstoename in de onderbuik. Onderzoeker Line Mærsk Staunstrup: "Bij het bepalen van het kankerrisico kunnen de body mass index (BMI) en het vetpercentage tekort schieten omdat ze de verdeling van de vetmassa niet beoordelen. Het vermijden van zogeheten centrale obesitas kan de beste bescherming bieden."

Taillemeting

Of je te veel buikvet hebt, is vrij eenvoudig vast te stellen aan de hand van de taillemeting.  Je meet je taille door het smalste gedeelte van je middel te meten. Dit punt zit tussen de bovenkant van je heup en de onderkant van je ribbenkast.
Ga voor de meting met je voeten ongeveer 30 cm uit elkaar staan en zorg ervoor dat je ontspannen recht staat en niet je adem inhoudt. Meet je taille als je uitademt.

Vrouwen
Minder dan 80 cm: goed.
80 – 88 cm: matig verhoogd risico op ziekten.
88+ cm: ernstig verhoogd risico op ziekten.

Mannen
Minder dan 94 cm: goed
94 – 102 cm: matig verhoogd risico op ziekten.
102+ cm: ernstig verhoogd risico op ziekten

Taille-lengteverhouding

Het enige nadeel van de taillemeting is dat die geen rekening houdt met ons postuur. De taille-lengteverhouding doet dat wel en is dus nog betrouwbaarder dan de taillemeting. 

De berekening gaat zo: deel je taille (in cm) door je lengte. Dat is de taille-lengteverhouding (TLV).
Een voorbeeld: heb je een taille van 98 cm en ben je 178 cm lang dan is je TLV 98/178=0,55. Uit de tabel hieronder blijkt dat 0,55 voor een man niet oké is en voor een vrouw zelfs helemaal niet.  

Vrouwen

Minder dan 0.49: goed
Tussen 0.49 en 0.53: matig verhoogd risico
Boven de 0.54: ernstig verhoogd risico

Mannen

Minder dan 0.53: goed
Tussen 0.53 en 0.57: matig verhoogd risico
Boven de 0.58: ernstig verhoogd risico

Beeld: wikisailor.com