Kala namak. Eet smakelijk

Kala namak. Eet smakelijk
ma, 03/06/2019 - 12:44
Door: jvklinken
0 reacties

Wat de boer niet kent, dat lust hij niet. Dat gold lange tijd voor vrijwel iedereen. Maar de tijden veranderen en wij met hen. Wat dacht u van kala namak of edelgistvlokken?

Ver van mijn bord, denkt u misschien maar wie had gedacht dat we nogeens massaal op quinoa, linzen of zeewier zouden overstappen? Velen houden van experimenteren en nieuwe ingrediënten uitproberen. GezondNu helpt ons een handje en heeft wat van die nieuwkomers op een rijtje gezet, speciaal bedoeld voor veganisten.

Jackfruit

Deze enorme vrucht is komen overwaaien uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Jackfruit wordt vaak gebruikt om vegan pulled pork van te maken. Door de vlezige structuur en de neutrale smaak, kan het zo doogaanr voor vlees. Het absorbeert goed de kruiden die je eraan toevoegt. Je kunt het dus de smaak geven die jij wilt. Overigens is het volgens kenners geen superfood. Alleen de toko heeft ze, met een beetje geluk.

Kala namak

Kala namak, wie heeft die naam verzonnen? Het is Indiaas zwart zout en wordt ook wel black salt genoemt. Deze zoutsoort is ideaal voor veganisten, omdat het een zeer specifieke eismaak heeft. Lekker om scramled eggs of eiersalade na te bootsen of om een quiche een eismaak te geven. Je komt het vooral tegen in biowinkels.

Kokosyoghurt

Wie plantaardige yoghurt wil eten, kan uit meer kiezen dan alleen sojayoghurt. Wat dacht je van kokosyoghurt? Je kunt het makkelijk zelf maken van kokosmelk, probiotica-capsules en water, maar het is ook in de meeste supermarkten te koop. Kokosyoghurt is alleen wel een stuk prijziger en calorierijker dan yoghurt gemaakt van koemelk.

Cashewnotenkaas

Als er iets is dat veganisten vaak missen, dan is het kaas. De oplossing komt in de vorm van cashewnoten. Cashewnotenkaas is niet te vergelijken met een stuk 30+-kaas, maar lijkt meer op een plantaardige versie van roomkaas. Lekker voor op een toastje of verwerkt in een maaltijd. Je kunt het in de supermarkt kopen of zelf maken met cashewnoten, gistvlokken, appelazijn, water en probiotica.

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken zijn niet nieuw, maar raken wel steeds meer in zwang. Deze vlokken smaken een beetje kazig en zijn daarom populair in veel gerechten. Denk aan: tosti’s, over popcorn, door de macaroni. Edelgistvlokken zijn gemaakt van Saccharomyces Cerevisiae, een eencellige schimmel. Het klinkt niet smakelijk, maar dat is het volgens GezondNu wel.