Kanker bij vrienden zette zwangere Jasmien aan het denken

Kanker bij vrienden zette zwangere Jasmien aan het denken
do, 06/07/2017 - 13:03
Door: jvklinken
0 reacties

Het valt haar al jaren op dat veel mensen in haar omgeving in hun jonge jaren geveld worden door kanker en vruchtbaarheidsproblemen ontwikkelen.

De Vlaamse journaliste Jasmien Vandermeeren kan ze zo opsommen. Een van haar beste vriendinnen kreeg te horen dat ze was getroffen door hormonale borstkanker, twee andere vriendinnen lijden aan een pijnlijke vorm van endometriose en zijn dus verminderd vruchtbaar, een goede kennis kreeg lymfeklierkanker en nog drie andere vrienden moesten worden behandeld vanwege teelbalkanker.

'Kiemen van latere ziekten worden al in mijn schoot gezaaid'

Jasmien is momenteel zwanger en ze wil minder aan het toeval overlaten nu haar gezondheid van directe invloed is op de ontwikkelingen van haar kind. Veel wordt immers vastgelegd in de baarmoeder, of zoals ze dat zo mooi zegt “de kiemen van latere ziekten worden al in mijn schoot gezaaid.”

Twee dingen waar ze directe invloed op kan uitoefenen, zijn haar voedingsgewoonten en haar hygiëne. Maar er is meer. Ze heeft gelezen over verborgen gevaren waar we veel minder bij stilstaan, de zogenaamde hormoonverstoorders.

Weekmakers die zich in de cellen van ons lichaam nestelen

Die zitten met name in de vorm van parabenen, ftalaten en bisfenol A in bijna alles waarmee we in aanraking komen: computers, telefoons, kleding, eten en drinken, pesticiden en plasticbakjes maar ook petflesjes, shampoos, crèmes voor de huid, parfums, haarverf, cosmetica, speelgoed, papflessen en ga zo maar door. Het zijn vaak weekmakers die zich in de cellen van ons lichaam nestelen. Ze worden ook in het oppervlaktewater teruggevonden.

Hormoonverstoorders worden niet enkel in verband gebracht met een stijgend aantal kankers maar ook met obesitas, vroegtijdige borstontwikkeling, ADHD en een te lage kwaliteit van sperma.

Jasmien Vandermeeren is tegengekomen dat de hormoonverstoorders vooral voor de ontwikkelende foetus een gevaar zijn. De stoffen worden bij de baby teruggevonden in navelstrengbloed en worden niet geweerd door de placenta.

Gewonnen slag van de chemische industrie

Verontrustend is dat de EU lidstaten deze week een ontwerptekst over het gebruik van hormoonverstoorders in onze samenleving hebben goedgekeurd die aan te merken is als een gewonnen slag van de chemische industrie om hormoonverstoorders te blijven gebruiken.

De richtlijn focust niet op voorzorgsmaatregelen en een totaal verbod maar op bewezen effecten op de gezondheid. In de praktijk betekent dit dat er maar een luttel aantal hormoonverstoorders verboden zullen worden, al zijn de teksten onder druk van milieuorganisaties wel hier en daar aangescherpt.

Het is de schuld van een  horde aan multinationals die volgens Jasmien sinds 2009 de Europese commissie hebben beïnvloed. Zo komt het dat we nog steeds moeten wachten op een duidelijke etikettering of zelfs een verbod op hormoonverstoorders terwijl de praktijk ongestraft blijft bestaan.

Beeld: en.wikipedia.org

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.

Gerelateerde artikelen in Uitzicht