Kankermedicijnen onnodig duur

Kankermedicijnen onnodig duur
wo, 09/05/2018 - 23:33
Door: jvklinken
0 reacties

Nieuwe medicijnen tegen kanker zijn allemaal veel te duur, concluderen wetenschappers van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Farmaceutische bedrijven vragen veel te veel  voor hun nieuwe geneesmiddelen.

Deze bedrijven wijzen als verklaring vaak met een beschuldigende vinger  naar de druk van aandeelhouders om hun winsten te maximaliseren. Hoogleraar Carin Uyl-de Groot van de Rotterdamse universiteit: „Wij begrijpen de noodzaak om winst te maken, maar dit kan ook worden bereikt door de geneesmiddelen die zij produceren betaalbaar te maken zodat ze op veel grotere schaal kunnen worden ingezet.” De wetenschappers hielden in hun prijsmodel rekening met de werkelijke kosten van ontwikkeling, productie, verkoop, marketing en een ‘redelijke’ winstmarge.

Volgens de universiteit zou het middel enzalutamide tegen prostaatkanker 2587 euro mogen kosten per behandeling. De huidige marktprijs in het Verenigd Koninkrijk is echter bijna twaalf keer hoger (30.304 euro), en in de VS zelfs ruim 28 keer hoger (74.165 euro).