Kankerpatiënt moet 't vaak zelf uitzoeken

Kankerpatiënt moet 't vaak zelf uitzoeken
do, 06/12/2018 - 16:08
Door: jvklinken
0 reacties

Wie een medische behandeling tegen kanker ondergaat, moet er rekening mee houden dat artsen wel over de medische behandeling praten maar niet over de gevolgen van de ziekte voor het leven van alle dag.

Dat blijkt uit onderzoek vat de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). Het laat zien dat bij ruim een derde van de patiënten niet is gesproken over klachten die zich na de ziekte kunnen ontwikkelen. Kankerpatiënten krijgen onvoldoende informatie over de langetermijngevolgen van hun behandeling. Dan gaat het onder meer over depressieve gevoelens, geheugenproblemen en concentratieproblemen.

Alles staat in het teken van overleven

"Bij het kiezen van een juiste behandeling, staat alles eerst in het teken van overleven", vertelt Ella Visserman, belangenbehartiger van de NFK, tegenover dagblad Trouw. "Maar als iemand van kanker geneest, wil diegene het vooruitzicht van een betere kwaliteit van leven hebben na de behandeling." Om de keuze te maken die het beste bij de patiënt past, moet hij of zij over alle mogelijke behandelingswijzen worden geïnformeerd. Aan de toekomst van de patiënt na de behandeling wordt echter weinig aandacht besteed, zo laat het onderzoek onder 3785 (ex-)patiënten zien.

'Wat de patiënt in het dagelijks leven belangrijk vindt, is volgens 45 procent van de ondervraagden niet besproken met de zorgverleners. 55 procent zegt dat wensen of plannen voor de toekomst zelfs helemaal geen onderwerp van gesprek waren en driekwart kreeg niets te horen over de mogelijkheid om niet verder te behandelen. "Die signalen baren ons als kankerpatiëntenorganisaties zorgen", zegt directeur-bestuurder Arja Boerland van NFK. "We roepen zorgverleners dringend op om in het gesprek met de patiënt niet alleen de medische kant van de behandeling te belichten, maar ook de late gevolgen."

De lichamelijke en geestelijke klachten die na jaren kunnen optreden, beïnvloeden werken, sporten, hobby's, sociale activiteiten en intimiteit. Daar moeten artsen volgens de NFK over praten.

Tijdens tweede behandeling raakten Marions stembanden verlamd

Samen beslissen over de behandelwijze is een wens van veel kankerpatiënten. Acht op de tien geven aan daar behoefte aan te hebben. Deze nieuwe werkwijze krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Toch valt er nog genoeg te verbeteren, zo laat het onderzoek van NFK zien.

Een voorbeeld van iemand die weinig tot niets wist over de gevolgen van de behandeling en ook niet werd betrokken bij de beslissing over de behandelwijze is Marion Claes (57). Ze is twee keer behandeld voor slokdarmkanker. Tijdens haar tweede behandeling mislukte de operatie  waardoor haar stembanden zijn verlamd. "De aanhechting in mijn hals is niet helemaal jofel, dus mijn eten blijft in mijn hals zitten waardoor ik me vaak benauwd voel", vertelt ze. "Achteraf gezien had ik meer informatie willen hebben over de behandeling."

Beeld: zorg.liwwadders.nl