Kankerpillen zes keer over de kop

Kankerpillen zes keer over de kop
do, 10/01/2019 - 15:20
Door: jvklinken
0 reacties

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Novartis heeft een zeldzaam geneesmiddel tegen kanker zes keer duurder gemaakt. Het gaat om lutetium-octreotaat, dat in de jaren tachtig en negentig is ontwikkeld door het Rotterdamse Erasmus MC.

Het medicijn kwam in 2011 op de markt en werd verkocht aan een relatief klein Franse bedrijf. Die farmaceut werd in 2018 overgenomen door het grote concern Novartis.

Dit gebeurde echter pas nadat lutetium-octreotaat in de herfst van 2017 de status van 'weesgeneesmiddel' had gekregen. Het predicaat maakt het voor farmaceuten aantrekkelijker om het middel op de markt te brengen.

In dit geval betekent het dat Novartis tien jaar lang het alleenrecht heeft voor de verkoop van het middel in de Europese Unie en zeven jaar in de VS. Het bedrijf heeft de prijs van lutetium-octreotaat nu verzesvoudigd, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Medicijn helpt bij kanker die zich ontwikkelt in hormooncellen

Het Erasmus MC produceerde het medicijn voor 16.000 euro per kuur van vier infusen. Dat was ook het bedrag dat het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis per patiënt betaalden voor het middel. Novartis heeft de prijs nu verhoogd tot meer dan 90.000 euro.

Het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek laten in een reactie tegenover nu.nl weten dat beide Nederlandse ziekenhuizen van Novartis toestemming hebben gekregen om het middel in eigen huis tegen productieprijs te blijven maken. "We vinden de prijsverhoging ook ongelooflijk", aldus een zegsman van Erasmus. "Maar voor onze patiënten zijn er voorlopig geen gevolgen."

Het ziekenhuis bevestigt dat er geen harde afspraken over prijzen zijn gemaakt toen de rechten in 2011 werden verkocht. "Die regels zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt; dat zou tegenwoordig anders gaan", stelt de woordvoerder.

Het specifieke medicijn is redelijk effectief bij het bestrijden van NET-tumoren, een zeldzame vorm van kanker die zich ontwikkelt vanuit cellen die in staat zijn hormonen te maken en af te scheiden. In totaal behandelde het Erasmus MC sinds 2000 meer dan vijftienhonderd patiënten voor deze specifieke aandoening. Onder deze groep bevond zich ook de in 2011 overleden Apple-topman Steve Jobs.

Novartis denkt dat het middel ook zinvol kan zijn bij de behandeling van prostaatkanker, meldt het Erasmus MC. In dat geval zou lutetium-octreotaat gebruikt kunnen gaan worden door een veel grotere groep patiënten. Op dit moment maken in Nederland 125 patiënten gebruik van lutetium-octreotaat. Dit wordt vermoedelijk niet meer vergoed als de verzekeraars de nieuwe prijs hiervoor moeten neertellen.

Beeld: nl.wikipedia.org