Karnemelk, koffie en wijn goed voor darmflora

Karnemelk, koffie en wijn goed voor darmflora
do, 28/04/2016 - 20:53
Door: jvklinken
0 reacties

Mensen die veel yoghurt, karnemelk, koffie,chocolade, groente, fruit of wijn gebruiken, hebben een gezondere spijsvertering dan mensen die calorierijk eten, volle melk en bier drinken en dol zijn opzoetigheid en snacks. 

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek in Groningen. Het stond onder leiding van professor Cisca Wijmenga, geneticus aan het UMC Groningen. Ze is niet de eerste de beste. Vorig jaar won ze de Spinozapremie.

De resultaten van haar onderzoek worden vrijdag 29 april gepubliceerd in het prominente wetenschappelijke tijdschrift Science. Het tijdschrift bengt een speciaal nummer uit over onze darmflora.  

Ontlasting

Bij meer dan 1100 personen in Noord-Nederland is ontlasting verzameld. Het DNA van de darmflora is vervolgens geanalyseerd. Behalve ontlasting is ook informatie van de deelnemers verzameld over dieet, medicijngebruik en gezondheid. Daaruit blijkt dat voeding nog belangrijker voor de gezondheid is dan men al wist. Een van de conclusies is dat gevarieerde voeding leidt tot een brede samenstelling van de darmflora. Dat is gunstig voor de gezondheid.

Unieke samenstelling

In de ontlasting van de proefpersonen troffen Wijmenga en haar collega’s 632 soorten aan uit 220 geslachten. De samenstelling en diversiteit van de micro-organismen varieerde flink per persoon. Ieder mens blijkt een unieke samenstelling van het microbioom te hebben.

Niet alleen  voeding maar ook medicijngebruik heeft invloed op de diversiteit. Maagzuurremmers bijvoorbeeld doen de diversiteit afnemen. Maar bijvoorbeeld ook antibiotica, statines, laxeermiddelen en het middel metformine, dat suikerpatiënten gebruiken, hebben effect. Tegenover het Nieuwsblad van het Noorden verklaarde Wijmenga: ,,Ziekten ontstaan vaak door een veelheid aan factoren. De meeste factoren, zoals je genen of je leeftijd, kun je niet beïnvloeden. Maar het is dus wel mogelijk de samenstelling van je darmbacteriën te wijzigen via voeding of geneesmiddelen. Wanneer we goed begrijpen hoe dat kan, biedt dat grote mogelijkheden.´’

Grootste studie ooit

In onze darmen zitten zo'n 100.000 miljard bacteriën die bij elkaar 500 gram wegen.  Wat al die bacteriën doen, is grotendeels onbekend. Dat ze een belangrijke rol spelen voor onze gezondheid wordt wel steeds duidelijker

"Dit is de grootste studie naar het humane microbioom ooit," zei Wijmenga tegenover de NOS. "We hebben heel systematisch gekeken en dat is nooit eerder gedaan. Eerder onderzoek keek altijd naar kleinere groepen en een paar factoren."

"Ik denk dat het microbioom een reservoir is waar alle omgevingsfactoren verzameld worden," zegt Wijmenga. "Het zou daarmee een goede uitleesmaat kunnen zijn waarmee je allerlei factoren in de gaten kunt houden." De darmflora kunnen dus veel over de gezondheid van de mens 'vertellen'. Bovendien acht Wijmenga het denkbaar dat we door aangepaste voeding geen dure medicijnen meer nodig hebben. Daar is verder onderzoek voor nodig, dat intussenal  in voorbereiding is. 

Transplantatie

Nu al kan door aanpassing van de darmflora de gezondheid worden beïnvloed bij patiënten met chronische diarree. Zij krijgen via transplantatie ontlasting van gezonde donoren toegediend. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dikke muizen afvallen als ze poep in hun darmen krijgen van slanke menselijke donoren.

Beeld: en.wikipedia.org