Kauwen, goed kauwen

Kauwen, goed kauwen
ma, 21/01/2019 - 16:15
Door: jvklinken
0 reacties

Kauwen, goed kauwen. Door toedoen van het duo Koot en Bie is het een gevleugeld gezegde geworden. Helaas wordt het advies van die twee zeker niet massaal opgevolgd. Het is hap, slik, weg want we hebben vreselijke haast.

Wil je het echt goed doen, dan zou je iedere hap meer dan honderd keer moeten kauwen. Dat valt te lezen in Quest. Je zou net zo lang moeten kauwen tot het voedsel is veranderd in een vloeibaar papje dat bijna vanzelf door je keel glijdt. Dat heeft Quest niet zelf bedacht maar ontleend aan Horace Fletcher, een Amerikaanse gezondheidsgoeroe uit begin twintigste eeuw.

Door voedsel zo grondig fijn te malen, zou je volgens Fletcher tot wel twee keer meer voedingsstoffen binnenkrijgen. Mensen zouden dan maar half zoveel voedsel nodig hebben en volgens zijn berekeningen zou dat de Verenigde Staten een half miljoen dollar per dag besparen.

Fletcher voorzag zich van aanhangers van naam, onder wie generaals, politici en een beroemdheid als Franz Kafka. Of zijn gelijk ooit is bewezen? Nee en daarom is zijn theorie niet meer dan dat. Maar dat goed kauwen gezond is, is boven alle twijfel verheven.

Voedingsstoffen worden beter opgenomen

“Ik ben een voorstander van goed kauwen”, zegt Guido Camps, voedingswetenschapper aan de Wageningen Universiteit, “maar ik begrijp ook dat we wel meer te doen hebben.” Niemand heeft tijd om tientallen keren op iedere hap kauwen. Maar het is wel zo dat de voedingsstoffen in bepaalde voedingsmiddelen beter worden opgenomen als je de hap eerst goed fijnmaalt.

“Vooral bij plantaardig voedsel”, zegt Camps. De voedingsstoffen in groenten en zaden zitten vaak verpakt in een vliesje. Denk aan een maiskorrel of een sesamzaadje. Die vliezen maken het moeilijk voor je maag en je darmen om het voedsel te verteren. “Het is je misschien weleens gebeurd dat je bij een wc-bezoek achteromkijkt en nog een maiskorrel ziet liggen”, zegt Camps. Pure verspilling, want je lichaam kreeg niet de kans om de vitamines en de voedingsstoffen die erin zitten op te nemen.

Als je goed kauwt, eet je vaak minder

Cellen van dieren hebben alleen een celmembraan en geen stugge celwand. Daarom is het kauwen bij dierlijk voedsel, zoals vlees, kaas en eieren, minder cruciaal. Dat wordt makkelijker verteerd door de sappen in je maag of de bacteriën in je darmen.

Of kauwen nog meer voordelen kent? “Zeker”, zegt Camps. Als je goed kauwt, eet je niet snel en daardoor vaak ook minder. “Je hersenen gaan denken: goh, je bent al een tijdje aan het kauwen. Dan zul je vast en zeker al veel hebben gegeten.” Als gevolg daarvan wordt het hongerige gevoel geremd.

Plus: door goed te kauwen, ervaar je ook meer smaak, zegt Camps. “Als je per calorie wordt blootgesteld aan meer smaak, zorgt dat voor een groter gevoel van verzadiging.”

Beeld: yoga-videa.de