Kiemgroenten helpen tegen ontstekingen

Kiemgroenten helpen tegen ontstekingen
di, 07/10/2014 - 15:10
Door: jvklinken
0 reacties

 Kiemgroente bevat de bioactieve stof sulforafaan die eiwitten, betrokken bij de ontwikkeling van vaatwandontsteking, afremt. Het onderzoek van Meijer laat verder zien hoe bioactieve stoffen kunnen helpen om ontstekingen door een verstoorde stofwisseling tegen te gaan. Ontstekingen kunnen het voorstadium  van kanker zijn.

Cronisch

Mensen met obesitas kampen met een milde, maar chronische ontsteking van de circulatie door het hele lichaam. Daardoor lopen zij een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het is nog niet helemaal bekend hoe deze ontsteking ontstaat. Meijer onderzocht daarom hoe de functies van vet- en ontstekingscellen veranderen door ontsteking. Andersom was hij ook geïnteresseerd in de vraag of en hoe metabole ontsteking voorkomen kan worden.

Balans

De promovendus kwam tot de verrassende slotsom dat vetcellen zich gaan gedragen als immuuncellen, wat bij obese mensen mogelijk kan gebeuren door een te grote inname van energie uit voedsel. Dat betekent daWie dagelijks één portie broccoli-kiemen eet, verkleint daarmee al het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Dit concludeert Kees Meijer in zijn promotieonderzoek aan het  Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).t de vetcellen van mensen met extreem overgewicht, in tegenstelling tot ‘gewone’ vetcellen, ontstekingsfactoren kunnen produceren die andere ontstekingscellen aantrekken en activeren. Om dit probleem aan te pakken, is het niet alleen van belang dat mensen minder gaan eten, maar ook dat zij gebalanceerd eten. Meijers onderzoek laat zien dat gezonde voedingsstoffen kunnen helpen om metabole ontsteking af te remmen, en zo kunnen bijdragen aan een verlaagd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.

Tauge

Meijer noemt met name broccoli maar ook andere kiemgroenten staan bekend om hun rijkdom aan vitaminen en mineralen. Tauge bijvoorbeeld is eveneens een aanrader omdat het vol zit met de vitaminen B, C, E en met ijzer. Marry Foelkel heeft instructies opgeschreven  hoe je ze zelf kunt kweken. 

beeld: zelfmaakrecepten.nl